Payme 畀錢通晒天!記住更改私隱設定

Payme 畀錢通晒天!記住更改私隱設定

手機收付款的確好方便,尤其是一班人去食飯夾錢唔駛下下數銀仔,《 Payme 》就係港人常用嘅手機收付款服務之一。不過你有冇留意,冇做好私隱設定的話,全世界都會知道你畀咗錢邊個?!快啲做好預設私隱設定啦!

全世界都知道你爭 Leung $12 喇!重唔快啲去設定私隱!?(設計圖片)

全世界都知道你爭 Leung $12 喇!重唔快啲去設定私隱!?(設計圖片)

假如你嘅《 Payme 》註冊咗一堆朋友,你應該會發現間中會收到朋友收錢畀錢嘅信息。你有冇諗過你畀錢時你嘅朋友都知道晒呢?唔單止知道你同邊個有錢銀往來,假如你有喺畀錢嘅時候有寫低備註,例如上圖中「爭住 $12 先」,咁就全世界都道你爭咗 Leung 喇!

如果你老婆女友老公男友都喺埋 Friend list ,你去過邊、買過嘢、同邊個人有交易都會畀佢哋知道晒呀! OTZ

原來呢個係《 Payme 》嘅預設功能,在「預設私隱設定」下,無論你收款或付款,都會傳晒畀 Friend list 上面所有人知道。唔想交易通晒天,就要跟以下步驟去修改「預設私隱設定」喇!

1. 按左上角的圖示叫出主選單(設計圖片);

1. 按左上角的圖示叫出主選單(設計圖片);

2. 點擊「設定」;

2. 點擊「設定」;

3. 點擊「預設私隱設定」;

3. 點擊「預設私隱設定」;

4. 將「誰可以看見您付款給朋友的交易」和「誰可以看見您的朋友付款給您的交易」都設定成「不公開」!

4. 將「誰可以看見您付款給朋友的交易」和「誰可以看見您的朋友付款給您的交易」都設定成「不公開」!