【場料】《超人特工隊 2 》4K UHD 畫靚聲勁

【場料】《超人特工隊 2 》4K UHD 畫靚聲勁

好多人以為電腦 CG 動畫淨係可以試顏色,其實近年荷里活的電腦動畫作品已經好識得玩畫面元素,並唔係一味谷到啲顏色好鮮艷就叫靚,而係進階玩光源玩層次,尤其係迪士尼的作品就行得比其他電影公司前,好似上星期出 4K UHD 嘅《超人特工隊 2 》咁,就絕對可以成為試機的示範碟,因為片中除咗有豐富鮮艷的顏色外,亦有不少重現光暗對比的場景,例如是日間、黃昏及晚上的場景等,這些場景要自然地表達光暗、顏色變化及層次一點也不容易,實在是考驗各位的顯示器材的良好片段。

此外, 4K UHD 版更設有 Dolby ATMOS 音效,男女主角一家出動打救城市時的音效包圍感強烈,空中聲道因此忙過不停,加上又係合家歡電影,可以一家大細一齊睇又試到聲畫,大有入手的價值。有買首集 4K UHD 的朋友,實在冇理由唔買呢一集。

1318PAS10p06