更多

    太陽能背包集 USB 充電器同藍牙喇叭於一身

    【謠言終結】蘋果表明踩入自動駕駛 冀當局放寬限制

    外媒報導,蘋果高層於上月底致函美國國家公路交通安全管理局(NHTSA),表明有意踩入自動駕駛研發,並促請當局放寬相關限制,首次確實承認相關計畫。

    2017 網絡威脅預測 物聯網將成攻擊目標

    流動裝置愈來愈多,安全環境不斷變化,網絡犯罪份子亦逐漸傾向存取企業數據,帶來新型的安全威脅。網絡安全公司 Symantec 向外界公布了下年度的安全威脅趨勢預測,以及相關的注意重點,讓企業及用家提高警覺。

    【真‧奢華】鑽石電池永恆放電 助減核廢料

    象徵永恆的鑽石,現在更可助解決能源問題。英國有科研人員將核廢料轉化為人造鑽石電池,生產潔淨能源,同時解決潛在的環境危機,以及電池的壽命問題。

    鍾意戶外活動或者經常露營嘅朋友,應該都聽過太陽能背包。實用還實用,但揹住個鑲嵌咗太陽能電版嘅背包行山,不單冗贅,仲帶點「毒男」感覺。最近筆者就喺眾籌網站 Indiegogo 發現咗呢款 Lifepack ,功能多多之餘,外型都唔錯,男女都啱使!

    灰色 Lifepack 幾適合女士襯衫!
    灰色 Lifepack 幾適合女士襯衫!

    黑色 Lifepack 就幾有佬味!
    黑色 Lifepack 就幾有佬味!

    Lifeback 表面上係一個背囊,但查實佢內含一塊太陽能電版,以及一個可以充當 USB 充電器同藍牙喇叭嘅 Power Bank ,夾埋約重兩磅半。除咗利用太陽能作為能量來源,隨時隨地為電子裝置充電之外,佢仲有唔少防盗設計,例如旁邊嘅鎖頭,同埋極之隱閉嘅暗格位。隱閉暗格方便出外旅遊時收藏護照,但個鎖頭 … 有幾安全大家就可能要諗下…

    背囊底部都仲有一個穩閉暗格,尚算實用。
    背囊底部都仲有一個穩閉暗格,尚算實用。

    呢個配置鎖頭 ... 究竟有幾安全?我看不透...
    呢個配置鎖頭 … 究竟有幾安全?我看不透…

    另外值得留意嘅,係 Lifepack 唔單止用咗防水面料,外層仲有個防水套,提供更雙重保護,唔怕浸濕野啦!加上外型上尚算斯文,日常使用都唔會顯得太突兀,仲適合女士使用,相信會比一般太陽能背包更為討好。

    新品而家預售當中,預計十月公開發售。有興趣嘅朋友可以上 Indiegogo 了解一下。

    [ot-video][/ot-video]

    您會感興趣的內容

    相關文章