更多

    【升級疑問】用 Windows 8/8.1 復原安裝功能可立即升 Win 10?

    見證歷史的產物 eFootball PES 2021 SEASON UPDATE

    今年 eFootball PES 2021 以 SEASON UPDATE 命名,面世 25 周年以來首次沒有對遊戲操作系統作出改變,記憶當中好像是首次!特別的一隻,亦要大家記住整年在家的日子!

    4K 英超西甲殺入 Now E 用 Club Sim 睇最抵(附入手方法)

    Now E 今年為球迷加入新衝擊,將 4K 賽事帶俾大家,立即睇睇今年英超西甲有咩睇頭!

    支持 EasyMesh 標準 D-Link COVR-1100 實測

    今次測試的 D-Link COVR-1100,號稱為全球首款通過 Wi-Fi Certified EasyMesh 標準認證的型號之一。

    d3c3df3b38aa3391773a10838c2dc4ddd2006e54.JPG 

    今日 Windows 10 正式發布,人人都開始嘗試裝正式版,剛剛編輯部嘗試試機時,用了一部Asus 8/8.1 PC,利用 Windows 8 內的復原功能「電腦設定>更新與復原>復原>移除所有項目並重新安裝Windows」,完成之後就會出現了一個可以即時升級 Windows 10 的選項。

    可以推說假如大家使用的是廠機的話,系統以官方方式「重新安裝Windows」裝之後,系統會主動提出讓用戶立刻升級 Windows 10,雖然按下「升級」鍵之後,系統還是會回到 Windows Update 的畫面,不過如此一來用戶即時可以取得更新,就毋須再找 ISO 或者另外安裝,過程以半自動方式進行,比以往的確方便得多。

    3a1142d9f38a3a3ccee70047d029f3a30d7860fc.png
    按下升級後系統會自動跳到 Windows Update 直接下載。

     

    不過一部機得唔代表部部都得,有風險嫁~~~

    您會感興趣的內容

    相關文章