更多

    Apple Watch 續航力得 2.5 小時搭程車都唔夠

    Linksys 5G Wi-Fi 蛋登場 示範下載速度達 1,000Mbps

    今日 Linksys 為流動應用推出 5G Wi-Fi Hotspot,示範過程中顯示速度可高達 1,000Mbps。

    AX5400 平民化 D-Link DIR-X5460

    近期各牌子陸續推出 AX5400、AX5700 速度規格的路由器,提供 4,800Mbps 極速 5GHz 頻譜,價錢卻比 AX6000 級數便宜不少。今次測試的 D-Link DIR-X5460 開價更不用 $1,500,已經提供 AX5400 規格,開價相當吸引。

    FIFA 21 初體驗 粉絲去或留?

    今集 FIFA 在新的遊戲內容上繼續以幾個主要模式作為主軸,今次同大家睇睇咩新玩意?

    fe677980d0f61c1bc8d07f2eb72f9571d1ccae14.png

    市場上 Android Wear 大家都見唔少,唔同牌子都各自推出不同智能表,甚至已經有廠推出第二代產品,不過個勢暫時都未係好熱鬧,唔少人都仲係期待 Apple 推出 Watch,先再睇定情況。不過今日就有指蘋果新表因為硬件太食電,續航力只有 2.5 小時至 4 小時之間,分分鐘搭車返工返到公司就已經無電。

    其實呢單新聞未出之前,Tim Cook 好早都已經「預告」話款手表差唔多每日都要充電一次,咁作為智能裝置嘅用家,一日幫智能裝置充電一次,其實都好平常!你問係咪唔可以接受,咁都忍咗咁耐,最多咪充多一件,無所謂啦。

    但問題來了,今日 9to5.com 報導指,Apple Watch所採用的Retina Display,加上 A5 核心,耗電問題相當「強勁」。更重要的是手表在高度使用的情況下,只能夠維持 2.5 小時至 4 小時的電力,而網站指蘋果期望在運動模式下能有 4 個小時的續航力,已經係較好的表現,以這種說法對於使用者來說,其實是相當不能接受。

    您會感興趣的內容

    相關文章