更多

    Leica 加持 HUAWEI P9 上陸

    Martin M
    Martin M
    認為流動影響生活,生活也因為流動因而豐富。

    超特別 OnePlus 8T Cyberpunk 2077 聯乘款有出位設計

    一向以來只要是 Crossover 產品,大家都會有相當大的興趣,尤其是手機類,不少 Crossover 款式的確設計得相當吸睛。最近就有一款聯名手機極之吸引到筆者的目光,就是 OnePlus 8T Cyberpunk 2077 特夠版。這款新機設計超搶眼,難怪不少朋友搶住買。

    打機唔怕畀人「屈機」 5G 幫到你幫到你

    只要你問小編、即係我,甚至係其他手遊迷打機時有乜感受,個個都一定係答心急時又想贏。雖然打機技巧已有一定功力,但在 4G 年代食過幾次雞之後,還是覺得不夠爽快,經常是「一線之差」而敗,說的是明明出招在先但始終慢人一步,最後當係輸到冇癮啦!最近見到廣告標榜 5G 速度高、反應快,似乎可以助我在手遊界反敗為勝。

    新色夠清新 Sony Xperia 1 II 冰川綠上手試

    Sony 較早前於中國推出新色「冰川綠」版本 Xperia 1 II,在同樣配置中增至12GB RAM,可算是小升級的版本。上星期筆者就收到冰川綠 Xperia 1 II,兼且獲得同時推出的《鬼滅之刃》聯名限定手機殼套裝,那就看看這款限定手機殼與冰川綠 Xperia 1 II 是否合襯吧!

    HUAWEI P9 有多種顏色選擇,又點會缺少香檳金同玫瑰金色揀呢?
    HUAWEI P9 有多種顏色選擇,又點會缺少香檳金同玫瑰金色揀呢?

    2 月時,CP+ 上 HUAWEI 就同 Leica 達成長期技術合作關係,話會將 Leica 光學技術應用在手機上。兩個月後,有 Leica 加持的 HUAWEI P9 就正式上陸。
     
    [row][double_paragraph]
    最關鍵設計就是P9使用了雙鏡頭,更是由Leica加持的Leica Summarit H1:2.2/27 ASPH。
    最關鍵設計就是 P9 使用了雙鏡頭,更是由 Leica加持的 Leica Summarit H1:2.2/27 ASPH。

    [/double_paragraph][double_paragraph]
    延續了 P8 的金屬質感,而且用上窄邊框設計,指紋感應器位於機背。
    延續了 P8 的金屬質感,而且用上窄邊框設計,指紋感應器位於機背。

    [/double_paragraph] [/row]
    傳聞多時、HUAWEI 與 Leica 合作的新旗艦機 P9 日前正式在倫敦發布。呢部機延續了 P8 的金屬質感,而且用上窄邊框設計,所以即使用上 5.2 吋 FHD 大芒都唔係太大部。此機使用 HiSilicon 955 八核心處理器、3GB RAM 及 32GB ROM(另有 4GB RAM 及 64GB ROM 高配版),可插卡及內置 3,000mAh 電池等。當然最關鍵設計就是 P9 使用了雙鏡頭,更是由 Leica 加持的 Leica Summarit H1:2.2/27 ASPH。據知雙鏡頭用上兩個 12MP 感光元件,一個負責拍攝彩色畫面,一個負責拍攝黑白部份,配合由 Laser Focus、Depth focus 及 Contrast focus 三合為一的 Hybird Auto-Focus 系統,再加上經 Leica 調較過的拍攝介面,話可以使 P9 有著「Leica」味的拍攝質素。既然咁勁,唔知有用開Leica相機的朋友,會唔會考慮一下將手機「轉會」至 HUAWEI P9 呢?係的話都係要等等,因 HUAWEI P9 將在第二季推出,售價未定。

    您會感興趣的內容

    相關文章