更多

    Samsung QLED Q950TS 活學活用 電視跟智能手機的結合

    Lawrence
    Lawrence
    《PCM》編輯總監, 見證電腦由Mono 到3D,9.6Kbps 撥號到 LTE 無線上網年代,DIY、攝影、影音、手機樣樣啱玩。

    電視都可以能屈能伸 創維發表首部變型 OLED 電視

    OLED 電視一直都係日韓品牌天下,推出過不同型態的 OLED 電視,唯獨是曲面的 OLED 電視卻未有出過。所以創維今日就發表 2021年 OLED 電視 W82 系列,首次加入可自動彎曲的機機式機背,令 OLED 電視可以從平面和曲面之間選擇。

    Bar Code 今日 50 歲生日喇!

    今日你去超市買東西,都會用 Bar Code 掃描付款,你又知唔知 Bar Code 係點發明?原來今日 (31/3)是 GTIN Bar Code 的 50 歲生日。

    餅鏡三響炮 Sony FE 24、40 、50mm 定焦鏡發表

    Sony 今年似乎有心重整旗下E-mount相機產品陣容,兩星期前才發表過 FE 50mm F1.2 G-Master 高階鏡頭後,今日又再發表 3 支薄鏡定焦「餅鏡」,分別是 24mm F2.8 G、40mm F2.5 G,以及 50mm F2.5 G。

    新推出的電視機,大部分都安裝了智能系統,不過不同品牌的電視,使用的智能系統未必一樣,提供到的功能亦不盡相同。所以大家揀電視,除左留意佢地嘅畫質、音色之外,智能系統可以提供到甚麼功能,有時都會係日常生活上,對你有所幫助,所以其實都幾重要㗎。

    好似 Samsung 電視,近呢幾年都不停強化自己的 Tizen 系統,亦增入了不同的本地 apps 來增強內容。喺疫情期間,大家減少出街,對娛樂內容的要求,就自然更多啦! Samsung 係智能電視嘅 Apps Store 裡面,就有幾個經常會用到的獨家本地 Apps,例如最新加入的「有線新聞」,同「Now 新聞+學習」 app,讓你可以緊貼最新時事資訊。而如果你鐘意用大畫面電視睇波,就更值得留意呢個「Now足球」app,原因係呢個 app 本身已經可以提供 4K 的英超賽事,不用連接機頂盒也可以睇波,機頂盒可以放入房或者屋企其他位置,睇波當然更加方便,又可以感受到經過 8K 畫面處理的球賽現場啦。

    Samsung TV - cable tv

    SmartThings 連動手機應用

    智能電視除左可以安裝不同嘅 Apps 去擴充功能之外,另一個重要功能係可以用手機控制,大部分品牌的智能電視用的手機 App,功能都是取代電視機遙控器,用來控制電視機,不用四圍搵遙控這樣麻煩。

    Samsung 為旗下智能電視同其他智能家居產品提供的手機 App 叫「SmartThings」,係控制電視機的功能上面,同其他品牌有好大分別。好似啟動電視 App 咁,其他電視都係以控制方向鍵,用鼠標或十字座標方式來控制,操作時,用戶的視線都需要睇住電視,唔可以分心,而且操作需要按每行每格移動,效率唔夠快。

    而「SmartThings」連接了 Samsung 電視後,就會係手機上面顯示電視上已安裝的 App icon,只要用手指直接按手機嘅 App icon ,就可以開啟,好似係用手機 App 咁,不需要又要睇住手機 ,又要望住電視咁唔 user friendly 啦。

    Samsung 8K QLED Q950TS TV - smart thing app
    SmartThings 應用程式相當 User Friendly 。

    系統功能方面,今年 Samsung 新加入了貼心的功能,將電視同手機應用的結合。「SmartThings」 入面有一個名為「Multi View」嘅功能,配合支援「Multi View」功能的電視機,就可以好好利用電視機大畫面的優勢,一邊睇電視一邊工作,又或者同屋企人分享唔同嘅畫面娛樂資訊。

    Samsung 8K QLED Q950TS TV - Multi View
    Mutli View 可以與手機屏幕並排使用。

    Samsung 8K QLED Q950TS TV - Multi View 2
    當手機作出垂直顯示時,亦會控制比例令可觀看畫面更多。 

    Samsung Q950TS 用的 「Multi View」,會將手機畫面傳送去電視熒幕時,可以按畫面的大小同橫直度比例,同電視機原來畫面作出分割,兩個畫面都可以同時間顯示出來。

    Samsung 8K QLED Q950TS TV - split screen
    可以控制顯示不同畫面內容的大小。

    「Multi View」 用法有幾個好處,首先,你唔會影響到正在睇緊的電視節目或者其他內容。如果係同屋企人一齊睇電視嘅話,就不用擔心中途暫停佢地睇緊嘅內容。而「Multi View」對收看大型體育賽事,又或者打 Online Game 都會有用, 你可以將本來係手機睇到嘅賽事運動員的即時資料,放埋係電視上面一齊睇,咁比賽時就可以睇得更加清楚,更加投入。打機嘅話,又可以將隊員手機通訊軟件,又或者地圖同攻略,放在電視畫面上,打機嘅視線,就不用離開電視機,這樣,可以減少分心俾人 K.O. 嘅機會囉

    Multi View 的操作方法好簡單,只要喺手機上選擇鏡像(Mirroring 或Airplay) 即可 ,又或者係「SmartThings」App 上面,按 Q950TS 電視嘅選項,入到去電視操作後,右上角有個三點的操作選項,裡面就有 Multi View,按一按。之後咁你的電視,就準備好接收手機的畫面。

    係 Multi View 裡面,其實係有三個選項,首先你可以選擇畫面左邊顯示的乜野內容,好似係電視,又或者 Netflix 、YouTube 一類串流內容。如果想睇外接訊源,好似影碟或遊戲機都得,指去「訊源」選項,之後選擇「Connection Guide」就可以搵到電視機接駁左嘅訊源啦。

    Samsung 8K QLED Q950TS TV -  Netflix
    Multi View 可以選擇畫面左邊顯示如電視、Netflix 、YouTube 內容。

    Multi View 比一般 Screen Mirroring 好的地方,就係可以控制兩個畫面的大細比例,以及兩個畫面的顯示方式,例如你可以平均分割兩個畫面,當手機橫向或者直向顯示,電視上面的兩個畫面比例都會跟住自動調節大細比例。

    Samsung 8K QLED Q950TS TV -  position
    Multi View 亦可以控制兩個畫面的大細比例及兩個畫面的顯示方式。

    此外,你可以將細畫面的位置,由分割轉移到大畫面上面,變成「畫中畫」顯示方式,將細畫面放係大畫面的四個角落任何一個。如果你想改變位置,當然可以隨便更改啦。

    Samsung 8K QLED Q950TS TV - pnp
    用家可將細畫面的位置,由分割轉移到大畫面上面,變成「畫中畫」方式顯示。

    除左畫面之外, 「Multi View」 都可以俾你選擇,電視機的喇叭播放大畫面還是細畫面的聲音。如果你有外接Soundbar又或者音響裝置,聲音更可以選擇是否係音響裝置播放,又或者兩邊都播放,咁聲音就可以係更大地方都可以聽得清楚啦。

    Samsung 8K QLED Q950TS TV - Audio
    Multi View 更可以選擇喇叭播放大畫面還是細畫面的聲音。

    Game Mode 的選擇

    其實今年 Samsung 推出的好幾個系列的電視機,包括 4K QLED 的 Q95T、Q80T、Q70T, 8K QLED Q800T,以及呢部 8K QLED Q950TS ,都可以支援到 4K@120Hz 的自動遊戲模式,可以對應到 ALLM 自動低時延模式)(Auto Low Latency Mode),打機的時候,畫面就會更加流暢,而且反應時間比平時更加快可提升至只有9.8 ms。亦都有 AMD FreeSync 技術的支援,用來接駁使用 AMD Radeon 顯示核心的電腦,都一樣可以對應到 VRR (Variable Refresh Rate) ,根據電腦的影像處理速度來自行調節更新率,毋須在特定更新頻率才「放送」畫面。這樣可以消除延遲、卡頓及畫面撕裂的現象,帶來更流暢的遊戲體驗。

    Samsung 8K QLED Q950TS TV - Support Model
    今年 Samsung 多個列電視機,包括 4K QLED 的 Q95T、Q80T、Q70T, 8K QLED Q800T,以及8K QLED Q950TS 都可以支援到 4K@120Hz 的自動遊戲模式。

    Samsung 8K QLED Q950TS TV - ALLM
    幾個型號均可對應 ALLM 自動低時延模式。

    Samsung 8K QLED Q950TS TV - free sync
    電視支援 AMD FreeSync 技術,接駁使用 AMD Radeon 顯示核心的電腦,都一樣可以對應到 VRR ,能根據電腦的影像處理速度來自行調節更新率,毋須在特定更新頻率才「放送」畫面。

    而 Samsung 更加有「動態黑平衡技術」,你可以調節遊戲畫面下面黑位的光度,而唔會調光成個畫面。好處係你可以更容易睇到暗位裡面的細節,就算有敵人匿埋係山洞入面,都可以俾你睇到。

    Samsung Q950TS 更加可以支援到 8K@60Hz,如果將來新遊戲機有 8K 版本的話,就可用到呢個最高畫質來打機。

    要係 Samsung 電視用到 4K@120Hz 或者 8K@60Hz 有個要注意的地方,就係支援的 Samsung 電視,都預留左其中一個 HDMI 4 接口,達到 HDMI 2.1 標準,插頭上面都會有一個遊戲手制的標誌俾你確認。咁你可以直接將遊戲機用 HDMI 2.1線接駁去呢個 HDMI 4 插頭。如果你有 Soundbar 又或者 AV 擴音機的話,而 Soundbar 或 AV 接音機又未有 HDMI 2.1 的話,就可以用 eARC 方式,透過 HDMI ARC 接線,將遊戲的聲音回傳返去音響裝置度啦。

    Samsung QLED 8K Q950TS hdmi
    要在 Samsung 電視用到 4K@120Hz 或者 8K@60Hz,電視都預留一個 HDMI 4 接口,達到 HDMI 2.1 標準。

    好喇,經過之前兩集對 Samsung Q950TS 進行畫質詳細解構音響技術深入研究之後,相信大家都對呢部旗艦 8K 電視有更深的認識,有機會選購電視的話,就可以作為參考啦。

    您會感興趣的內容

    相關文章