更多

    【又話唔Dislike?】Facebook CEO 講話細意解讀

    Lawrence
    Lawrence
    《PCM》編輯總監, 見證電腦由Mono 到3D,9.6Kbps 撥號到 LTE 無線上網年代,DIY、攝影、影音、手機樣樣啱玩。

    Fallout 變 Xbox 獨佔? 微軟宣佈收購 Bethesda

    微軟宣布跟 Bethesda 母公司 ZeniMax Media 達成協議,收購包括 Bethesda 在內的 9 間數碼工作室,全部收會加入Xbox 陣營。

    虛擬展覽會的啟示 IFA 2020 後記

    剛剛 9月初 IFA 2020 就設計了一個同時有實體和虛擬的展覽會,筆者過去幾年都有去德國參加 IFA 採訪,今年作為網上展覽的參與傳媒,可以用傳媒的角度看看這種展覽模式是否會變成常態。

    PS5 今晚開價!傳將會低於 Xbox Series X

    繼 Apple 發表會後,還有不足 24 小時就到 PS5 網上發表會,業界都估計 Sony 會公佈 PS5 的價錢和開賣日期。據 Bloomberg 報導,PS5 開價將會低於 Xbox Series 早前公佈的定價。

    7155c43a7f682a0ae4e7d682294e502d538eb613.jpg
    今朝大家 Facebook 都被洗版,好關心 Facebook CEO Mark Zuckerberg 終於回應大家訴求,在記者問答大會宣布考慮加入「Dislike」按鈕。不過仔細分析朱總短短兩分幾鐘嘅答話內容,可能唔係咁簡單喎~

    當時台下有人問,只得「Like」1 個選擇唔足夠,點解冇「Dislike」等等更多嘅選擇?Zuckerberg 回應時就話:「多年嚟大家都一直問幾時會有 Dislike 掣……今日係個特別嘅日子,我宣布我哋依家正係開發當中,而且好快會踏入測試階段。You know, I think people have asked about the Dislike button for many years……Today is a special day because today is the day where I actually get to say that we’re working on it, and are very close to shipping a test of it.」以英文文法而論,後句嘅「it」係指Dislike按鈕,咁唔通真係會有 Dislike 掣!?

    然而,Zuckerberg 之後就繼續補充,指團隊都掙扎多時,不希望直接加入 Dislike 按鈕,令人在 Facebook 的交往變得更複雜。而 Facebook 團隊亦明白,唔係樣樣野都適合 Like,有時候親人離世、令人不安的新聞等,大家都會想表達同情而非真係「讚好」。計畫中的新按鈕,正正想給予用戶多一個選擇去表達自己的理解與感情。至於新按鈕係咩?係咪真係會叫 Dislike? Zuckerberg 並無明言。但按照佢嘅說話睇嚟,新按鈕性質上與 Dislike 類似,但亦更傾向用以表達同情、理解,大有可能唔叫「Dislike」而叫其他名。到時係叫咩名?到測試之時自有分曉。

    您會感興趣的內容

    相關文章