更多

    【場報】 高質一體化 NuPrime CDP-9 CD 前級 + STA-9 後級 平五千四

    【場料】網上音響節 筍價貨多籮籮

    一年容易又中秋,不過呢一年真係唔易過,但點都好,巴頓都先祝各位中秋快樂。中秋除咗食月餅外,都可以買啲野獎勵吓自己,適逢呢個禮拜有網店搞電視及音響節,最低減至 46 折,真係唔買都要睇吓。

    【場料】《烈血焚城》 4K UHD 修復出色

    人類在每個時代都是好戰,因此每隔數年總會有出色的戰爭電影去反映戰爭對世界及人類的影響。而 80 年代尾史丹利寇比力克的《烈血焚城》就講明訓練士兵的心智絕對服從權力,才是戰爭中勝利的關鍵。近月電影公司推出了這套經典戰爭片的 4K UHD 版本,絕對係重溫此作品的最好機會。

    【場料】 想搵純淨 CD 機? Y 仔 CD-N301 兩千有找

    當宇宙盤都愈出愈少嘅時候, CD 機的價值亦愈見渺小。好在仍然有少數日本音響廠牌堅持, 上星期去尖咀家庭音響部尋下寶,見到 Y 仔有部 CD-N301 做緊減價。

    巴頓以前見不少前輩玩 Hi-Fi ,都不太喜歡一體化的器材,甚麼機種都要獨立分拆,唱盤、解碼、前級、後級統統都要分開,當然佢哋的理論係每部分獨立處理可以減低干擾,而且供電亦更穩定,音質自然好。巴頓從沒有質疑過呢套理論,不過今時今日香港空間有限,如果有廠商推出具質素的一體化機種,本地用家都會相當受落。

    與 NuForce 出自同門的 NuPrime 雖然成立只有四年多,但其設計及推出的產品卻愈來愈受到重視,主要原因當然係其質素有保證,例如今次介紹的這部 CDP-9 ,就是一部集結 CD 播放、解碼、前級及耳擴多種功能的機種,最重要係 CD 播放功能方面並不是使用 DVD 或藍光唱頭讀取,而是用上奧地利廠商 StreamUnlimited 設計的 CD 唱頭讀取,這間公司的核心員工就是 Philips 位於奧地利的影音創新中心員工,因此其質素有保證。

    此外, DAC 解碼核心使用了 ESS 的 ES9028 晶片,可支援到 PCM 768KHz 以及 DSD 512 的解碼,與此同時更備有多組數碼輸入,包括同軸、光纖、 AES/EBU 、 USB type B ,其中以內置平衡數碼輸入最為罕見。旺角百寶利商業中心聲耀全音就做緊減價, CDP-9 ( $16,800 )連埋 120W 兩聲道後級擴音機 STA-9 ( $6,480 )原價 $23,280 ,減價後 $17,800 ,足足平了差不多五千五百,有興趣不妨上去試試。

    120W 兩聲道後級擴音機 STA-9
    120W 兩聲道後級擴音機 STA-9

    合併價: HK$17,800( CDP-9, STA-9 )
    查詢:聲耀全音( 3188 1720 )

    您會感興趣的內容

    相關文章