更多

    【場料】歐洲廠牌自然音色 Sennheiser IE 60 一千有找

    美版《星光伴我心》 4K UHD 值得珍藏

    疫情第四波反反覆覆,好多行業都受影響,其中電影業亦是重災區,戲院唔開得,包括巴頓在內的影迷只能屈喺屋企睇電視,效果點可能同戲院比?好在近月仲有啲經典名作推出 4K 版本解一解悶,其中 1988 年的意大利電影《星光伴我心》剛推出美版 4K UHD 。

    【場料】 Y 仔 Soundbar 連無線後置喇叭套裝 平一千

    本來玩 Soundbar 就係希望用最簡單嘅設置達到多聲道效果,不過受制於 Soundbar 本身採用的單元數量、反射效果,以及家居環境的限制,後置聲道的表現確實會有所不足,若然可以為 Soundbar 加入後置喇叭就更為圓滿。

    《哈比人》三部曲 4K UHD 脫胎換骨

    之前試咗《魔戒》三部曲4K UHD,擺低咗《哈比人》三部曲無時間睇埋,早排終於有時間開埋出嚟煲,雖然故事及劇情,《哈比人》三部曲確實遜於《魔戒》三部曲,不過由於兩者電影製作相差十年,不論技術上或表現手法都更為成熟,而且修復成4K版後,《哈比人》三部曲的畫面及音效確實較為出色。

    歐洲品牌的耳機跟日本廠牌耳機最大的分別,是前者的中頻會做得比較細緻,雖然高、低音未必會很誇張地表現出來,但就會比較耐聽舒服,對於希望有較自然音色的用家,歐洲廠牌的耳機絕對係首選。

    [row][double_paragraph]1292PAS07P02 [/double_paragraph][double_paragraph]

    Sennheiser IE 60
    Sennheiser IE 60

    [/double_paragraph] [/row]

    德國 Sennheiser 的耳機質素一直都有保證,不過就需要較長的 Run in 時間,想完全發揮耳機的音色,最好就用耳擴推動,巴頓成日都同朋友講,對自己的耳朵好啲,為咗靚聲,麻煩少少都無辦法。早幾日行開旺角,不期然留意咗幾款歐洲牌子耳機,店長就同巴頓講, Sennheiser 的 IE 60 剛剛做緊減價,即刻吸引到巴頓的注意。雖然 IE 60 已經係五年前的產品,但作為 IE 系列的入門型號一直都有不錯的評價,尤其係中、低頻的表現確實令人印象深刻,最啱用來聽流行曲及搖滾樂,不過記得要煲起碼 100 小時先會見真功, IE 60 原價賣 $1,689  減價至 $989 ,平咗成七嚿水!

    售價: HK$989
    查詢: DMA泛音( 3971 0242)

    您會感興趣的內容

    相關文章