更多

    【CES 2015】Panasonic 展出試作型 4K Blu-ray 播放機

    【場報】迷你環繞聲藍牙喇叭 X-mini SUPA 平五嚿

    有時想喺自己房間玩 Surround 環繞聲加強睇戲及打機的效果,除咗玩模擬環繞聲的耳筒外,其實仲可以選擇有模擬環繞聲效果的藍牙喇叭,就如 X-mini SUPA 這款藍牙喇叭設有 Theater Mode 影院模式。

    【場報】高性價比大耳牛 Pioneer SE-MHR5 五六折

    可能大家都正煩惱選擇甚麼聖誕禮物給至愛親朋,其實喺呢個佳節就算送份禮物俾自己都一啲唔過份,加上唔少店舖都會趁呢個時段來減價促銷,正所謂你出到貨之餘我又買得開心,咁咪就雙贏囉!

    【場料】買 AK SE100 加 $99 換 CD Ripper MKII

    用 DAP 聽歌毫無疑問一定會好聲過用手機,但 DAP 其實都分好多種,目前主要由中國大陸、韓國及日本的廠牌分佔市場,不過要數最有霸氣的廠牌一定係韓國的 Astell&Kern ,因為佢哋最先出過萬蚊部 DAP ,不過要吸引用家入貨,甜頭就一定唔少得喇!

    6f428982980f10c2320e66d48ed52b08f8d48eae.jpg

    買咗或準備買 4K 電視機的朋友,聽到呢個消息應該相當醒神,事關講咗好耐的 4K Blu-ray終於有實物現身啦,Panasonic 在美國 CES 2015 上展出了全球首部 4K UHD Blu-ray 機,功能更相當突出,有機會在年尾正式推出市場。

    Panasonic 展出的這款 4K UHD Blu-ray 機只屬於試作機,由於 Blu-ray Disc Association 目前仍未定出 4K Blu-ray 播放機的最後規格,因此硬件功能上仍有可能會有變動。至於這款 4K UHD Blu-ray 播放機可以重播4K(3840×2160)60p/10-bit的影像訊號,最強之處是可以重播 High Dynamic Range 的視頻內容,其亮度範圍是 1,000-10,000nit,並兼容闊色域標準 BT. 2020,當然不可缺少的是 H.265 的視頻解碼功能及 100 Mbps的High Bit Rate 重播。有關產品的售價及推出日期未定,但依據 BDA 之前的計畫,4K Blu-ray 播放機及影碟將在年尾上市。 

    您會感興趣的內容

    相關文章