更多

    創意廣告喚醒大家唔好掛住做「低頭族」

    【體育數碼化】㰖總推HKSevens App 促球迷互動

    今年「香港國際七人㰖球賽」準備開鑼,香港㰖球總會推出首個手機應手程式「HKSevens」,讓一眾球迷實時獲得活動的資訊,包括賽程表、小組賽果和球隊資訊等。

    香港寬頻推 $148 寬頻+任睇 TVB 組合

    今日香港寬頻夥拍無綫電視開聯合發布會,正式公布聯合光纖寬頻+OTT頻道組合內容。

    【iOS限定】女版主同你玩 Facebook 直播

    Facebook 推出 Facebook Mentions 逾半年,讓用戶在 Facebook 直播,更可以與粉絲互動,可惜受惠者只限世界各地名人,作為普通人得個恨字。近日,Facebook 將神一般的直播功能給予一眾 iPhone 用戶,自認追貼潮流的你又玩過未呢?

    ef3c7e2a90a001a00a008521beeae27eb3434ea4.png

    科技從來都係輔助人類生活,但唔知由幾時開始,大家都俾科技控制住,個個變晒低頭族(睇《PCM》專頁了解科技除外xp)。除咗之前介紹的本地薑「Cafe X」用科技輔助大家省時嘆咖啡,係德國就利用鏡頭裝置整咗個別開生面的互動廣告,喚醒大家人與人之間的互動,唔好再掛住玩手機。

    d3c15909e3e820f0015f9d6079c2fb6b19b63be7.png 0e6efd7fcba2a15e753b41c8861b9007c6a40a78.png
     只要兩個人同時按下按鈕,就會有杯咖啡飲,又可以識到陌生人。

    是咁的,雀巢的咖啡廣告就設於紅綠燈的兩邊,兩旁的人都會見到對面馬路的人,只要同對方 Say 個 Hi,同時按下按鈕,兩個人就同時有杯熱辣辣嘅咖啡飲,此舉成功引起路人的注意,多咗人與人之間的互動,少咗低頭族,又飲咖啡飲,點解香港冇呢啲廣告架?!

    來源:YouTube

    您會感興趣的內容

    相關文章