更多

    我在《PCM》的日「址」

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    A&K KANN ALPHA 玩齊雙平衡輸出

    DAP 加入平衡介面輸出已非新鮮事,一路以來都是以 2.5mm 插頭為主,但近年 4.4mm 漸成潮流,而來自南韓的 Astell&Kern 即將推出的 KANN ALPHA,便是其品牌首部加入 4.4mm 輸出的 DAP。 KANN...

    睇咗當去咗

    既然去唔到旅行,無得響當地掃貨,咁咪搵網購、代訂、水貨等幫手囉,編者都係咁入咗唔少貨,除咗咁,編者仲有個解決呢個唔正常「思鄉病」嘅方法,就係「睇」咗當去咗,呢個「睇」字並唔係單純睇雜誌睇網頁,而係真真正正咁「睇」住當地嘅實時情況。

    csl 率先開通 Apple Watch 家人共享服務

    雖然新 iPhone 仍未現身,但亦有新 iPad Air 及 Apple Watch Series 6,其中 Watch S6 除了換上新的感測器,能夠監測血氧外,更引入「家人共享設定」功能,讓主用戶可透過 Apple Watch 得知家中的小朋友或長者的資訊。

    首先好感激各位讀者大大對上期《PCM》特別版嘅支持,講緊嘅係有一套兩件 Hologram 立體投影套件嘅特別版呀,好開心見到大家咁撐我哋,唔知買咗Hologram特別版嘅大大們,你哋玩得開心無先?
    今次搞 Hologram 套件係《PCM》獨立後第一次搞隨書嘅 Premium,對家陣嘅我哋嚟講係有啲挑戰性㗎,因為成個過程由構思、製作,到內容嘅配合以至最後順利出街,全部都要親力親為跟足全程,響推出嘅前後,我哋都收到各方嘅聲音,包括行家友好、讀者大大等,有撐我哋嘅又有批評嘅,我哋編輯部全部收到晒!不過當中最估唔到嘅係,竟然有讀者打電話嚟,問我哋有無得獨立買呢 Pack Hologram 套件,當然大大嘅要求我哋都會儘量滿足嘅。所以噆氣都要響度講多次:多謝支持!!!
    另外一單好有挑戰性嘅嘢,就係響 4 月 16 號星期六,《PCM》同 HKTDC 響 ICT Expo 搞咗一個「事半功倍的高效社交網絡推廣」分享會,我哋搵咗幾位達人同大家面對面交流,最後有百多人入場,而且大家都好踴躍,不時舉起手機影低講者嘅「貓紙」(即係PowerPoint嚟嘅),響 QA 時間大家嘅問題都好有質素之餘,完場後嘅 Offline 交流時間大家都唔肯走,搞到要比人趕清場,好彩幾位達人都盡力解答各位嘅疑問,想睇返當日嘅情況可以睇返內文
    踏入 4 月最後一個禮拜,《PCM》又有大變動喇!唔使驚,係搬 Office 啫,我哋《PCM》全體員工會響工作咗 9 年嘅筲箕灣,搬返過九龍嘅觀塘區,筆者都幾感觸,因為響《PCM》咁多年,經歷過響九龍灣樓下搬樓上,再搬去筲箕灣,家陣再螞蟻搬家過返觀塘,但係今次搬嘅感覺就好唔同喇,因為代表住《PCM》真真正正咁獨立,完完全全「自立門戶」。
    今次都係一個好機會,等筆者可以清清積存嘅舊嘢、無用嘢,只係留返有用、會用嘅嘢就算,一來新 Office 無咁大,二來舊嘅唔去新嘅又點會嚟,趁今次大好機會完全拋開舊有嘅朿縛。響度同各品牌、代理、PR、行家友好講聲先,《PCM》新辦公室地址如下:
    觀塘巧明街 119-121 號年運工業大廈 9 樓 C 室
    以後寄信、Send 嘢比《PCM》,記得轉用新地址喇!上門找晦氣就唔使喇!仲有呀,以後傾嘢多啲嚟觀塘搵我哋啦,呢度有好多好嘢食㗎!
    R.I.P. Mode:最後,仲有啲令筆者唔係幾開心嘅嘢,就係今年外國有好多巨星離開咗我哋,好似GlennFrey、David Bowie 等,今朝一早又傳嚟 Prince 離開嘅消息,57歲嘅佢憑《Purple Rain》爆紅,之後更被喻為 MJ 勁敵,出事前幾日仲做完演唱會,估唔到咁突然又少咗位流行曲傳奇巨星…不過你嘅經典作品會永留人間。

    您會感興趣的內容

    相關文章