更多

    新潮聖點

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    csl 率先開通 Apple Watch 家人共享服務

    雖然新 iPhone 仍未現身,但亦有新 iPad Air 及 Apple Watch Series 6,其中 Watch S6 除了換上新的感測器,能夠監測血氧外,更引入「家人共享設定」功能,讓主用戶可透過 Apple Watch 得知家中的小朋友或長者的資訊。

    真.個唱

    日本都有唔 online show ,其中一個令編者覺得好特別嘅,就係 7 月中日本創作女歌手 Aimyon 愛繆嘅 live concert ,由於當時東京疫情都幾嚴重,原本佢 10 月舉行嘅演唱會都受影響而取消,不過愛繆就響7月頭突發舉行咗一場 “ 風とリボン ” ( 風與絲帶 )嘅「個唱」。

    Insta360 ONE R 重大更新 多項畫質優化及功能提升

    於年初推出的 ONE R,以任砌組件的玩法衝擊 Action Cam 界而引起注目,發售的 8 個月後, ONE R 終於來了一次重大更新,無論在相片、影片以至效能都有優化及提升,令用戶使用這部砌件式 Action Cam 時有更佳的體驗。

    上個禮拜啲旗艦 Smartphone 排山倒海咁湧 嚟,唔好話你哋消化唔切呀,連我哋都做唔切咁滯,加上禮拜五仲搞咗個體驗會,爭啲甩晒轆!總之過咗死亡 9 月最癲嘅一個禮拜,就真係無咩難到我哋㗎喇!

    話說今次係編者第三次去新 iPhone 發布會, 仲可以成為首批響新飛碟總壇打卡嘅人,心情係幾興奮嘅,話時話,編者都去過唔少海外嘅大型發布會、展覽會,今次算係堅緊張嘅一次,事關發布會之前嗰晚,雖然係有啲 Jet Lag,但都 10 點半上床瞓啦,典不知 12 點幾醒一醒,2 點幾又醒多次,到 4 點幾直頭醒咗瞓唔返𠻹,編者出 Trip 好少可會隔兩粒鐘就醒一次,唔知係咪生理時鐘太敏感,驚瞓過籠起唔到身(第二日係 0710 集合),因此個 System 就猛咁提「醒」自己囉!所以咪話有 Trip 去就「UFFL」,其實都好大壓力㗎!

    沿住斜路一上到去,就見到呢個境況,就如教主響眾人心目中嘅地位一樣。
    沿住斜路一上到去,就見到呢個境況,就如教主響眾人心目中嘅地位一樣。

    編者即場玩過 iPhone X 短短時間,係有「Wow!」嘅感覺,玻璃外殼攞上手有少少冰涼感,大過 iPhone 8 小小嘅機身啱啱好幾好揸手,全面屏用 OLED 係靚嘅,但編者好介意機頂個「凹」位,至於新嘅 Gesture 操作,可能編者同時有用 Android機,所以不難適應;而其中最大賣點之一嘅 Face ID,原本編者諗住搵現場嘅 Genius 幫手介紹同拍片啦,點知佢話唔得,因為佢哋唔上得鏡喎,設定 Face ID 時會見到佢個樣,所以全程只可聲演講解,而大家見到我拍嘅片係用我個樣嚟試㗎!初試感覺設定好簡單,但係咪好似 Tim Cook 講到咁 Secure,就真係要有真機試過至知喇。

    對於編者嚟講,新 iPhone 唔係今次重點,最重要梗係 Steve Jobs Theater, 響 Tantau Reception 入去沿住一條嘅小斜路,行幾分鐘就見到 Steve Jobs Theater,因為係向上行嘅關係,所以上到去第一眼會見到一座響藍天底下嘅  Steve Jobs Theater,就好似 Steve Jobs 響每個人心目中嘅地位一樣,係高高在 上嘅!唔知係編者一廂情願嘅諗法,定係刻意設計成咁嘅呢?各位讀者大大日 後有機會去參觀嘅話,一定要好好親自感受一下。

    您會感興趣的內容

    相關文章