更多

    日警方拘捕「 AirDrop 痴漢」 呼籲用戶做好設定

    Mickey Chan
    Mickey Chan
    愛騎單車的宅,眼鏡娘控。 1.膽固醇跟美味是成正比的; 2.所有人都可以騙,但絕對不能騙自己; 3.賣掉的貨才是錢,不賣的收藏品不值一文; 4.踩單車,是為了吃更多美食! 5.正義的話語,不一定出自正義之人的口;

    香港恐受波及 美國務卿啟動潔淨網絡計劃趕絕中國科企

    繼限期 TikTok 在 9 月 15 日前拆售美國業務,特朗普政府又有新動作,要將中國電訊設備和軟件逐出美國。美國國務卿蓬佩奧今日宣布擴展「潔淨網絡( Clean Network )」計劃,以保障美國國民的私隱及企業的敏感資料,免受如中國共產黨等惡意分子入侵,計劃列出 5 個新範疇,以保護美國關鍵電訊和科技基礎設施。

    趁佢病攞佢命    Instagram 「致敬」TikTok 之作 Reels 正式登場

    Facebook 旗下的 Instagram 為對抗 TikTok 而推出的「致敬之作」 Instagram Reels 在美國時間 8 月 5 日正式在全球多國登場,但不包括香港。 Reels 跟 TikTok 一樣可讓用戶拍攝 15 秒短片,並配上音樂。

    生物認證防洩密 Facebook Messenger 應用程式鎖定

    我們每天都使用手機的即時通信軟件與朋友同事聯繫,不過如果一不小心手機落入有心人手中,即時通信的內容就會任人看,輕則損失金錢,嚴重起來更可能傷害都家人朋友,所以如果能連即時通信軟件都上鎖的話就更加安全了。 繼 WhatsApp 之後, Facebook 在 6 月為 Messenger 程式也加入「應用程式鎖定」功能,讓用戶可以鎖住程式,必須要用 Face ID 或指紋認證才能解鎖閱覽內容。

    痴漢呢個名詞,相信有好多人都明白係指「變態」「色狼」嘅意思。咁「 AirDrop 痴漢」又係乜嘢?日本傳媒報道,今個月 5 號日本警方喺九州福岡市捉咗一個 37 歲嘅男人,就係利用 AirDrop 任意向附近唔識嘅人發放淫褻照片,呢種人就被稱為「 Air Drop 痴漢」。

    AirDrop 痴漢鍾意隨意 AirDrop 淫褻照片畀周圍嘅人,以睇佢哋嘅反應為樂。
    AirDrop 痴漢鍾意隨意 AirDrop 淫褻照片畀周圍嘅人,以睇佢哋嘅反應為樂。

    日本係少數 iPhone 多過 Android 手機嘅地方,不過原來好多人都開放咗 AirDrop 方便朋友隨時 Send 嘢畀自己。而 AirDrop 痴漢就鍾意喺人多嘅地方,向開放咗 AirDrop 嘅人隨意發放淫褻照片,觀察收件人嘅反應。有啲 AirDrop 痴漢仲鍾意向女性埋手,專 Send 鹹相畀手機名稱係女仔名嘅人。由於 AirDrop 嘅範圍都有好幾米,唔係咁易被發現,所以近來都有愈來愈多 AirDrop 痴漢嘅趨勢。

    而今次 34 歲嘅男性受害人就畀佢睇穿咗同一車廂內邊個係發信人,佢先 Save 底張相做證據,然後一邊報警,一邊跟踪咗個痴漢超過 10 分鐘,最後警察喺車站附近將佢逮捕。

    日本警方就呼籲 iPhone 用戶應該做好 AirDrop 設定,以防止被 AirDrop 痴漢騷擾。大家可以喺「設定>一般> AirDrop 」一欄,設定只接收聯絡人嘅檔案,甚至索性閂咗 AirDrop 。大家亦可以喺「 Control Center 」長按 Wi-Fi 藍牙嗰個區域,喺顯示出嚟嘅面板左下角開關 AirDrop 。另外,為免 AirDrop 痴漢容易認出手機用戶嘅性別,日本傳媒就叫用戶唔應該用自己嘅名稱嚟改手機個名,應該去「設定>一般>關於本機」一頁,將手機名稱改為冇性別提示嘅名稱。

    大家可以喺「設定>一般> AirDrop 」一欄,設定只接收聯絡人嘅檔案,甚至索性閂咗 AirDrop 。
    大家可以喺「設定>一般> AirDrop 」一欄,設定只接收聯絡人嘅檔案,甚至索性閂咗 AirDrop 。

    喺 Control Center 長按紅框位置
    喺 Control Center 長按紅框位置

    喺呢一個介面可以隨時開關 AirDrop 同個人熱點
    喺呢一個介面可以隨時開關 AirDrop 同個人熱點

    唔應該用自己個名嚟設定手機名稱
    唔應該用自己個名嚟設定手機名稱

    您會感興趣的內容

    相關文章