更多

    日遊系列 組市松紋勝

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    Sennheiser IE 300 升級自家單元音色更細緻

    於 CES 舉行期間,Sennheiser 也有新的 IE 300 入耳式耳機曝光,想不到只是相隔一星期,IE 300 便有試作機到港,耳機本體極為輕巧,而且外殻設計低調得來帶點不一樣,最重要是 IE 300 內置了 Sennheiser 自家製的升級版單元,帶來極致平衡的音色。 IE 300 的外殻承襲自 IE 40 Pro,但本體再長一點,看似純啞黑的外殻,原來滲著金、銀、藍色閃粉般的微粒,近看就如滿佈星塵的天空一樣,將...

    Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 增新模式更靚聲

    Sennheiser 頗受歡迎的真無線耳機 MOMENTUM True Wireless 2 ,最近有 firmware 更新,同時其《 Smart Control 》app 也有新版本,主要加入了「高端調音 High-End Sound Tuning 」模式,新的調音跟標準調音相比,帶來更澎湃迫真的聲效。

    [CES 2021] All-digital 展覽的轉變

    病毒擴散至世界各地,人類嘅生活亦完全被迫改變,唔單止開會、上堂要轉為 online ,連娛樂甚至展覽會都要變成 online ,舊年唯一一個搞得成嘅實體 Tech Show ,就係年頭嘅 CES ,可惜今年亦因為疫情關係被迫中止實體展覽會,不過 CES 就好積極咁將展覽會 All-digital。

    上個禮拜《PCM》編輯完成咗搬屋、搬廠、搬寫字樓喇,正式響新Office觀塘返工,總算完成埋獨立嘅最後一個程序,一班手足亦好幫得手,既要繼續恆常嘅工作,亦要兼顧搬屋,當中解決咗好多奇離怪事,最後順利過渡,筆者響度同公司上上下下各人講聲: 辛苦晒!
    而星期一新 Office 亦收到好多友好送嚟嘅花牌、果籃祝賀一番,響度筆者代表 Plug Media 仝人同咁有心意嘅各位講聲:多謝晒!
    之但係筆者就未能夠親身見到咁墟冚嘅場面,事關上個禮拜筆者唔響香港,搬完 Office 第二日就去咗日本名古屋、岐阜同富山走咗轉,自駕遊揸足 6 日車,話說筆者去咗咁多次日本,都從未去過立山黑部,所以舊年就的起心肝安排好今次嘅旅程,要好好親身感受一下雪牆嘅白色震撼,順便充吓電!
    立山黑部今年響 4 月 16 號正式開山,由於要返轉頭攞車,所以只係去到黑部湖就要回程,但今次終於都解咗個「成就」,加上天公造美,去到雪牆嘅最高點,總算無憾!

    個牌紅色箭咀指住個位,就係立山雪の大谷最高地點,足足超過兩架旅遊巴嘅高度。
    個牌紅色箭咀指住個位,就係立山雪の大谷最高地點,足足超過兩架旅遊巴嘅高度。

    筆者落機嘅第一日,咁啱就係日本東京奧委會公佈咗 2020 年新嘅奧運會徽結果,話說舊年 7 月公佈嘅 2020 奧會徽疑似抄襲,雖然有關方面已否認其事,但為免招惹話柄就公開招幕新會徽,結果就由野老朝雄以「組市松紋」所設計出嘅會徽,響最後四組設計中成功勝出,「組市松紋」意思係指兩種顏色格仔花紋交替配置,而呢個新會徽就聲稱用咗日本の藍配白色格仔紋圍圈而成,所以亦被稱為「格仔徽」,有個電視節目就話係嚟自日本古代人物佐野川市松好鍾意嘅和服領紋(筆者唔識日文,如有錯漏敬請指正),唔知大家覺得點呢?點都好啦,已經塵埃落定喇, 雖然有人話單調乏味,但點都好過有抄襲之嫌啦!係咪!總之到時又有個籍口去日本咪得囉!
    2020 年東京奧運嘅新會徽「組市松紋」,用咗日本の藍同古代和服紋而成。
    2020 年東京奧運嘅新會徽「組市松紋」,用咗日本の藍同古代和服紋而成。

    您會感興趣的內容

    相關文章