更多

    日遊系列-東京嘟嘟嘟

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    今次百佳了!

    SoSIM 係 3 香港同百佳聯乘,最大賣點之一係只賣$33,就有 30 日任用 4G 數據,頭 50GB 網速去到 42Mbps ,一般用嚟講係夠,依家仲夾埋百佳有新服務!

    半入耳無感佩戴 1MORE ComfoBuds

    用上「沙槌」般的設計, ComfoBuds 外型跟一般有話柄的真無線耳機相若,而佩戴方式也一樣,不過 ComfoBuds 每邊耳機只重 3.8g ,論輕盈度相信是數一數二的真無線入耳式耳機。

    Shure 為直播而設的專業咪高峰 MV7

    聽到 Shure 這個名字,大家都知道它推出的多是專業用的錄音產品,不過最近。 Shure 就推出了一款專為做 live 直播而設的消費級咪高峰 MV7,讓一眾主播、播客可以在家中開 live 、拍片、錄音時,提供專業級數的音質。

    上期介紹過結衣 BB 同平匡先生嘅一個外景場地,今期不如講返啲實際啲嘅嘢啦!同大家都有挐掕(讀:啦能)㗎!
    老實講,自從有咗 Smartphone 之後,編者已經好少帶錶,但估唔到今次去東京,響 Stay Behind 嗰三日竟然會全程戴住隻智能手錶,典解?貪方便囉!咁又典解要去到日本先戴呢?事關可以將隻智能手錶當八達通卡咁,周圍嘟嚟比錢,係咪爽先!
    有留意日本 Apple 出嘅 iPhone 7 同 Apple WatchSeries 2 嘅話,應該都知道日本地區同其他地區係有啲唔同嘅,咪就係可以用到俗稱「西瓜卡」嘅 Suica 囉;Suica 即係香港嘅八達通卡咁,可以響便利店、食肆、搭JR/ Metro 等嘟一嘟就比到錢,連張實體 Suica 都唔使拎出嚟,所以編者知道後,就拜托友好之前響日本買咗隻Watch 2 返嚟,等之後去日本有得用,今次就真係大派用場喇!
    咁典解唔買日版 iPhone 7 呢?主要係日版 iP7 嘅 4G 頻段只兼容 1,800MHz,無咗香港嘅 2,600MHz 頻段,響香港用 4G 時室外效果會爭啲,而且編者一早用緊 iP7,無理由再買㗎,而 Watch 2 亦做到差唔多嘅嘢,只係要入錢落張虛擬 Suica 度,就一定要用返部 iPhone 7 咁解,所以編者就揀咗 Watch 2 喇。
    就係咁,編者用呢個最適合嘅方法就可以「戴」住張Suica響手,尤其係瘋狂掃貨後,雙手連攞戰利品都唔夠嘅時候,只要㩒兩下 Watch 2 個 Side Button,就會彈張虛擬 Suica 響錶面,仲會顯示埋餘額,然後只要將隻 Watch 2放響感應器上面,就同你用實體Suica或八達通卡一樣,嘟一聲就入咗閘搭山手線,勁方便!仲有呀……家陣連編者最鍾意玩嘅拑公仔機都用到,咁就唔使好似以前咁,拑到就跌出嚟嘅時候,發覺唔夠錢要去斨(讀音:唱)錢,返嚟見到比人拑走咗咁慘絕人寰囉!家陣嘟一嘟就繼續拑啦喂!

    Apple Wa t c h Nike+×NikeLab 只係換咗黑㝫白底嘅別注版膠帶,功能上無分別,但日版就有 Suica 用喇!
    Apple Wa t c h Nike+×NikeLab 只係換咗黑㝫白底嘅別注版膠帶,功能上無分別,但日版就有 Suica 用喇!

    所以對於成日去日本嘅職業旅人、掃貨潮人或者偽文青嚟講,呢個玩法都幾得㗎,當然大前提係你用緊 iPhone 先得啦!如果有興趣好似編者咁玩法,下次去日本時,一落地就買返隻 Apple Watch Nike+ ×NikeLab,響酒店 Set 好晒就即刻用得;之不過編者響正式 NikeLab 版 Watch 2 出街嘅第二日,即係 4 月 28 號,響新宿伊勢丹入面嘅 Apple Pop-up Store,就已經無晒 42mm 喇,大家或者可以去南青山嘅 NikeLab MA5 碰碰運氣啦。
     
    想方便嘅可以去新宿伊勢丹地下入口附近嘅 Apple Pop-up Store 搵搵,否則要去南青山嘅 NikeLab MA5 喇!
    想方便嘅可以去新宿伊勢丹地下入口附近嘅 Apple Pop-up Store 搵搵,否則要去南青山嘅 NikeLab MA5 喇!

    您會感興趣的內容

    相關文章