更多

    校大隻字都未夠 Facebook 出 Post 仲可以落埋背景色

    Martin M
    Martin M
    認為流動影響生活,生活也因為流動因而豐富。

    如何拍出媲美電影質素的影片? Apple:用 iPhone 12 Pro 就得

    iPhone 12 及 iPhone 12 Pro 已經上市,不少朋友都因今代支援 5G 網絡而打算換機,不過今代拍攝功能其實較上代更強勁,尤其是可錄製 Dolby Vision HDR 影片,成為首款可錄影、剪輯及播放此格式影片的手機。近日 Apple 就上載了一段影片,示範如何用 iPhone 12 Pro 拍出引人入勝的影片。

    7 日後對話自動消失 WhatsApp 限時訊息功能正式推出

    WhatsApp 大家日日用,但某些對話功能就未必及得上其他即時通訊軟件,尤其是訊息自動銷毀功能方面,使 WhatsApp 予人覺得在保護個人私隱方面稍為遜色。不過 WhatsApp 限時訊息功能終於推出,啟用功能後對話中新發送的訊息就會在七日後消失,令私隱程度提升。

    點跌先爛? 國外 YouTuber 測試 iPhone 12 及 iPhone 12 Pro 抗跌能力

    大家用手機,最不想見到的情況就是使用時跣手跌手機落地,隨時爆機邊爆玻璃要去整機。不過就有人樂於測試究竟點跌手機落地先可以跌爆部機,而 iPhone 12 及 iPhone 12 Pro 推出之後亦不能幸免成為測試目標,究竟會發生什麼事情呢?

    Facebook 的小玩意有時真係日日新鮮,早前就更新了 Messenger 加入更多拍攝 Filter,今日就響 Status 著手,之前增大字體都未夠,仲要畀個顏色背景你揀,究竟係咩玩法?

    [row][double_paragraph]

    要版本號為 106.0.0.26.68 的Android 版 Facebook 先玩到呢個功能。
    要版本號為 106.0.0.26.68 的Android 版 Facebook 先玩到呢個功能。

    [/double_paragraph][double_paragraph]

    下方會多了一行有唔同顏色的選項,有實色有漸變,原來呢行選項係控制你個 Post 的底色。
    下方會多了一行有唔同顏色的選項,有實色有漸變,原來呢行選項係控制你個 Post 的底色。

    [/double_paragraph] [/row]

    近日 Facebook 於 Google Play 推出更新,版本號為 106.0.0.26.68,本身 Facebook 間唔時都會有更新,主要都係 Bug fix,今次更新就加入了新玩意,就係當大家出 Post 貼上 Wall 果時,下方會多了一行有唔同顏色的選項,有實色有漸變,原來呢行選項係控制你個 Post 的底色,揀定之後就可以如常在上面打字用 Emoji,最後出來的效果就好似一張有文字的圖片一般,都算過癮。好多人都認為有時淨係睇字唔夠 eye catching,如今將你個 status 加入背景色,睇起上來又好似真係吸睛少少喎!不過要留意,就係呢個功能現時只有 Andorid 版用戶先有,iOS 版朋友要等等。

    您會感興趣的內容

    相關文章