更多

    韓系全新 Smart TV 支援 IoT 智能產品

    【場料】 睇 Netflix 《今際之國的有栖》 4K 更養眼

    剛過去嘅聖誕新年假期,唔想出街唯有留喺屋企煲劇,好在 Netflix 呢一排有唔少啱睇嘅作品上架,由於太耐無得去日本,所以一眼就揀咗《今際之國的有栖》,第一季8集都算好睇,係結尾有啲失控,不過都算係高水準的日劇。

    【場料】買 Jaybird X4 無線運動耳機四嚿有找

    一個人屈喺屋企太耐都要出去活動一下,跑吓步舒展一下抗疫會更有效,當然跑步最佳伴侶就係藍牙耳機,想平玩大廠運動藍牙耳機依家有機會啦!

    【場料】 Contex 43 吋 4K TV 連 Soundbar 三千二有找

    疫情持續反覆上上落落,大家的生活都備受影響,個個留在屋企又真係幾悶。如果屋企有長者都知道電視機對佢哋有幾重要,唔好以為佢哋淨係滿足睇幾個免費本地電視台,原來今次疫情都逼使長者們向網上視頻進軍搵嘢睇,亦間接多咗人買智能電視機。

    3b63478441cfa229f2705c70678cff65e35f8375.jpg

    每年首個大型電子消費產品展 CES 下個禮拜就開鑼,各大廠商開 Show 前都會流出消息放吓風,等大家可以預視有咩新產品,過往幾年兩大韓國影音廠商都相當積極,今年 Samsung 及 LG 就齊齊推新一代 Smart TV,主打可以支援 Internet of Things (IoT) 的產品,用電視機操作家中不同的裝置。

    98fa43451b3760e12811f293254cb6a2682565ea.jpg

    其實有時我覺得兩間韓國廠商表面上雖然是競爭對手,但實際上大家是有協同發展方向,例如今次 LG 同 Samsung 一齊喺 CES 展出新一代的智能電視機,LG 就以 WebOS 3.0 作為賣點,而 Samsung 就為新系列智能電視機加入 IoT hub,目的就是透過智能電視機作為控制中心,去操控家中不同的智能產品如電燈、冷氣機、雪櫃、洗衣機及其他智能裝置。

    當然這些智能產品首要條件是連接上同一網絡,並需要跟電視機是同廠產品,又或者是兼容 IoT 的產品,試想想連手機平板都不需要,邊睇電視邊操縱家中不同家電設備又確實幾過癮,且看兩間廠商下周怎樣展示新一代的智能電視機。

    您會感興趣的內容

    相關文章