更多

    韓系全新 Smart TV 支援 IoT 智能產品

    【場報】迷你環繞聲藍牙喇叭 X-mini SUPA 平五嚿

    有時想喺自己房間玩 Surround 環繞聲加強睇戲及打機的效果,除咗玩模擬環繞聲的耳筒外,其實仲可以選擇有模擬環繞聲效果的藍牙喇叭,就如 X-mini SUPA 這款藍牙喇叭設有 Theater Mode 影院模式。

    【場報】高性價比大耳牛 Pioneer SE-MHR5 五六折

    可能大家都正煩惱選擇甚麼聖誕禮物給至愛親朋,其實喺呢個佳節就算送份禮物俾自己都一啲唔過份,加上唔少店舖都會趁呢個時段來減價促銷,正所謂你出到貨之餘我又買得開心,咁咪就雙贏囉!

    【場料】買 AK SE100 加 $99 換 CD Ripper MKII

    用 DAP 聽歌毫無疑問一定會好聲過用手機,但 DAP 其實都分好多種,目前主要由中國大陸、韓國及日本的廠牌分佔市場,不過要數最有霸氣的廠牌一定係韓國的 Astell&Kern ,因為佢哋最先出過萬蚊部 DAP ,不過要吸引用家入貨,甜頭就一定唔少得喇!

    3b63478441cfa229f2705c70678cff65e35f8375.jpg

    每年首個大型電子消費產品展 CES 下個禮拜就開鑼,各大廠商開 Show 前都會流出消息放吓風,等大家可以預視有咩新產品,過往幾年兩大韓國影音廠商都相當積極,今年 Samsung 及 LG 就齊齊推新一代 Smart TV,主打可以支援 Internet of Things (IoT) 的產品,用電視機操作家中不同的裝置。

    98fa43451b3760e12811f293254cb6a2682565ea.jpg

    其實有時我覺得兩間韓國廠商表面上雖然是競爭對手,但實際上大家是有協同發展方向,例如今次 LG 同 Samsung 一齊喺 CES 展出新一代的智能電視機,LG 就以 WebOS 3.0 作為賣點,而 Samsung 就為新系列智能電視機加入 IoT hub,目的就是透過智能電視機作為控制中心,去操控家中不同的智能產品如電燈、冷氣機、雪櫃、洗衣機及其他智能裝置。

    當然這些智能產品首要條件是連接上同一網絡,並需要跟電視機是同廠產品,又或者是兼容 IoT 的產品,試想想連手機平板都不需要,邊睇電視邊操縱家中不同家電設備又確實幾過癮,且看兩間廠商下周怎樣展示新一代的智能電視機。

    相關文章