更多

    9 美元買到部電腦?!

    見證歷史的產物 eFootball PES 2021 SEASON UPDATE

    今年 eFootball PES 2021 以 SEASON UPDATE 命名,面世 25 周年以來首次沒有對遊戲操作系統作出改變,記憶當中好像是首次!特別的一隻,亦要大家記住整年在家的日子!

    4K 英超西甲殺入 Now E 用 Club Sim 睇最抵(附入手方法)

    Now E 今年為球迷加入新衝擊,將 4K 賽事帶俾大家,立即睇睇今年英超西甲有咩睇頭!

    支持 EasyMesh 標準 D-Link COVR-1100 實測

    今次測試的 D-Link COVR-1100,號稱為全球首款通過 Wi-Fi Certified EasyMesh 標準認證的型號之一。

    9b4e183331db9fd9c784a0e9147bf7bb75e57a05.jpg

    9 美元,折算港幣即是大約 $72,身處香港可能食一餐飯都唔止呢個數,偏偏有間初創公司 Next Thing Co. 要挑戰呢個低價,於 Kickstarter 上發起募資,要製作一部價錢只要 9 美元的電腦C.H.I.P!

    講起平價電腦,人人都可能會諗起 Raspberry Pi,推出時只售 35 美元都已經夠震撼人心,今次呢間名為 Next Thing Co.嘅公司,於 Kickstarter 上目標募款 50,000 美元,希望推出一款價格只需要 9 美元的電腦,現時已經籌得超過 60 萬美元款項。

    呢款電腦尺寸只有 6x4cm,內建有 1GHz 處理器、512MB RAM 及 4GB 儲存,電腦更可以讓大家配置不同的 Adapter,以便連接新舊型的屏幕裝置,另外用戶亦可以利用內建 Wi-Fi 及藍牙功能,配合 Linux 操作平台上的 Chromium 瀏覽器,連接上網並以無線藍牙鍵盤/滑鼠進行輸入。

    6c6d88ce8aed1ee7d0b5490b91f82187fd76ccd1.jpg

    在 Kickstarter 的介紹之中,顯示 C.H.I.P具備多項功能,除了可以利用 LibreOffice 來編輯文件,也可以利用預載的 Scratch 程式語言學 Coding;除此次外,用戶更可以在開源的社群內下載超過千款免費程式。

    7e4424a9cc6d5c5bcd37c091690c8c846b1b2098.jpg

    用戶還可以選擇在今次募資中,選擇名為 PocketC.H.I.P 的流動裝置,PocketC.H.I.P具備  4.3 吋屏幕及 3,000mAh 電池,加上 QWERTY 鍵盤,方便使用者攜帶使用。預期 C.H.I.P. 及 PocketC.H.I.P. 將於 11 月開始生產,而正式出貨日將會是明年 5 月,有興趣的朋友快快去訂喇!

    您會感興趣的內容

    相關文章