更多

    Android Play Store突然變身

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    A&K KANN ALPHA 玩齊雙平衡輸出

    DAP 加入平衡介面輸出已非新鮮事,一路以來都是以 2.5mm 插頭為主,但近年 4.4mm 漸成潮流,而來自南韓的 Astell&Kern 即將推出的 KANN ALPHA,便是其品牌首部加入 4.4mm 輸出的 DAP。 KANN...

    睇咗當去咗

    既然去唔到旅行,無得響當地掃貨,咁咪搵網購、代訂、水貨等幫手囉,編者都係咁入咗唔少貨,除咗咁,編者仲有個解決呢個唔正常「思鄉病」嘅方法,就係「睇」咗當去咗,呢個「睇」字並唔係單純睇雜誌睇網頁,而係真真正正咁「睇」住當地嘅實時情況。

    csl 率先開通 Apple Watch 家人共享服務

    雖然新 iPhone 仍未現身,但亦有新 iPad Air 及 Apple Watch Series 6,其中 Watch S6 除了換上新的感測器,能夠監測血氧外,更引入「家人共享設定」功能,讓主用戶可透過 Apple Watch 得知家中的小朋友或長者的資訊。
    24ec93cdb3791a6e594194114aaf766adc8614d7.png f83eb074593d36d6a62cb20b04a2bfd474d210e3.png
    一入 Play Store 就會見到換成新的版面。 娛樂中的電影及圖書也採用新的版面顯示。

     

    用緊 Android 手機嘅用戶,今日有無 Click 入去 Play Store 呢?試吓 Click 入去就會發現有啲嘢唔同咗,咦……咪就係個介面唔同鳥囉。新版面最頂部係主題精選,下面分為「應用程式和遊戲」及「娛樂」兩大類,在「應用程式和遊戲」下面亦有幾個細分類,再落就是如常的 Apps 推介;而「娛樂」亦分電影及圖書兩大部分,下面也有不同推薦。

    d93729cc6e27667f574df5e99a33bb65743b0738.png
    左上角的 Menu 編排也有不同。

     

    點選左上角嘅 Menu 介面亦有點不同,編排上有分隔,仲加入不同圖示以資識別。整體而言,不論是外觀及好用程度都有提升,而最重要係唔理你想唔想,家陣一按入 Play Store 就會轉為新版面喇!

    您會感興趣的內容

    相關文章