更多

    HDR10+聯盟 惡鬪 Dolby Vision

    【場料】網上音響節 筍價貨多籮籮

    一年容易又中秋,不過呢一年真係唔易過,但點都好,巴頓都先祝各位中秋快樂。中秋除咗食月餅外,都可以買啲野獎勵吓自己,適逢呢個禮拜有網店搞電視及音響節,最低減至 46 折,真係唔買都要睇吓。

    【場料】《烈血焚城》 4K UHD 修復出色

    人類在每個時代都是好戰,因此每隔數年總會有出色的戰爭電影去反映戰爭對世界及人類的影響。而 80 年代尾史丹利寇比力克的《烈血焚城》就講明訓練士兵的心智絕對服從權力,才是戰爭中勝利的關鍵。近月電影公司推出了這套經典戰爭片的 4K UHD 版本,絕對係重溫此作品的最好機會。

    【場料】 想搵純淨 CD 機? Y 仔 CD-N301 兩千有找

    當宇宙盤都愈出愈少嘅時候, CD 機的價值亦愈見渺小。好在仍然有少數日本音響廠牌堅持, 上星期去尖咀家庭音響部尋下寶,見到 Y 仔有部 CD-N301 做緊減價。

    來到4K影音世代,HDR已經是必備技術,而 HDR 10 可以說是其中一種最廣泛被應用的技術。不過自從 Dolby Vision 以更強的規格及表現進軍民用消費產品市場後,兩種技術便展開正面交鋒。而新的 HDR10+ 透過「動態元數據」(Dynamic Metadata)指示顯示設備調節光暗、色彩濃度及對比度等設定值,並以「場景」或「逐幀畫面」作調節單位,還原更接近電影製作人所要求的效果。因此Dolby Vision 及 HDR10+的差距明顯縮窄。

    HDR10+ 將拉近和 Dolby Vision 的距離
    HDR10+ 將拉近和 Dolby Vision 的距離

    而今年CES幾間軟、硬件廠商亦正式結盟,以HDR10+ 聯盟的勢力對抗 Dolby Vision,目前表態支持 HDR10+ 聯盟的包括 Samsung、Panasonic、20th Century Fox、Warner Bros. 及 Amazon Prime Video,橫跨了軟硬件及網絡串流的服務,且看今次的技術之爭誰勝誰負。不過個人覺得最重要係影碟發行商、串流視頻及播放機的表態,目前可以支援 Dolby Vision 的播放機就只有OPPO,LG的UP970 之前講咗更新韌體後可以支援 Dolby Vision,但由去年中講到家陣都無影,用家難免會感到失望,如果Dolby Vision陣營再「懶懶閒」, HDR10+ 有機會從後趕上。

    您會感興趣的內容

    相關文章