更多

    HUAWEI Mate 系新旗艦下周發布

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    社交回流

    早幾日講開社交大遷徙,響度想講多少少。近期《 MeWe 》平台確係熱鬧咗,而且短短幾日內就有過百個友好「 wants to be friends! 」,出 post 同睇 post 都要兼顧埋,仲有《 Signal 》喎,雖然有好多都係由《 WhatsApp 》遷徙過去,但都有啲新加嘅好友,連埋其他 groups,每日都真係要用多啲時間去處理,搞到分身不暇。

    社交大遷徙

    嗰邊有人移民,響呢邊嘅都唔少人搞緊大遷徙,不過係社交大遷徒啫,因為私穩問題,呢排 FB 同 WhatsApp 搞到好多人話要「移民」,原因就唔多講喇,只係一時間響 FB 見到好多 MeWe 嘅 QR Code,同埋叫人響 Signal 互加嘅 post,就知道大家對 FB 嘅依賴程度去到邊啦!

    Sennheiser IE 300 升級自家單元音色更細緻

    於 CES 舉行期間,Sennheiser 也有新的 IE 300 入耳式耳機曝光,想不到只是相隔一星期,IE 300 便有試作機到港,耳機本體極為輕巧,而且外殻設計低調得來帶點不一樣,最重要是 IE 300 內置了 Sennheiser 自家製的升級版單元,帶來極致平衡的音色。 IE 300 的外殻承襲自 IE 40 Pro,但本體再長一點,看似純啞黑的外殻,原來滲著金、銀、藍色閃粉般的微粒,近看就如滿佈星塵的天空一樣,將...

    踏入 10 月,各品牌的旗艦手機都出得七七八八,不過 HUAWEI 仍有新機壓軸出場,將會於下周一即 10 月 16 日,香港時間晚上八時正,在德國的慕尼黑舉行最新的 Mate 系旗艦手機全球發布會,官方 Facebook 更於周五時間公開了一段有關短片,片頭及片尾更聲言「This is not a Smartphone」這並非一部智能手機,而是一部識睇、識諗、識學,具智慧的機器「This is an Intelligent Machine」,它更會幫大家解決生活問題,片中亦見到此機少少外框、機邊,講到咁神奇又咁神秘,不過官方就留了好大的提示,就是 Hashtag 中的 #HUAWEIMate10!當晚官方會有 Live 直播,而《PCM》亦會前往當地直擊,記得留意《PCM》FB 及網頁的第一手消息喇!

    HUAWEI 於片段中聲這「This is not a Smartphone」,並只見四邊外框。
    HUAWEI 於片段中聲這「This is not a Smartphone」,並只見四邊外框。

    片段中可見 Mate 10 應會配備雙鏡頭,而且是垂直排列。
    片段中可見 Mate 10 應會配備雙鏡頭,而且繼續用上垂直排列。

    片段入面也有這個場景,不知會否是 Mate 10 的生產線呢?
    片段入面也有這個場景,不知會否是 Mate 10 的生產線呢?

     

    您會感興趣的內容

    相關文章