更多

    iPhone食「蔡」好簡單

    Martin M
    Martin M
    認為流動影響生活,生活也因為流動因而豐富。

    Qualcomm Snapdragon 865+ 公布 ASUS ROG Phone 3 成首發

    Qualcomm 為了滿足電競手機市場需要,自上代Snapdragon 855旗艦級處理開始,就推出「Plus」版處理器,提升效能應付手機遊戲用戶追求高效能所需。今年 Qualcomm 做法一樣,推出 Snapdragon 865+ 提供予新一代電競手機使用,7月尾推出的 ROG Phone 3 更會成為首發機種。

    Samsung Galaxy Unpacked 2020 確定於 8 月 5 日舉行

    昨日同大家報導過預計推出的 Samsung Galaxy Note 20 有實機照流出,如今官方就正式官宣 Samsung Galaxy Unpacked 2020 將於 8 月 5 日舉行,如無意外的話,大家當中就可以看到 Galaxy Note 20 正式推出了。

    Samsung Galaxy Note 20 又有流出 今次有實機相

    早前 Samsung 的外國官方網站不慎流出 Samsung Galaxy Note 20 的外型設計,加上早已有規格的傳聞,令大家有個初步了解。如今更有爆料人士展示疑於 Samsung Galaxy Note 20 的實機照,看來 Samsung 已經準備好在 8 月初發布這款新旗艦。
    e5221b90044425431c3f34d55cbf76331308bfb7.png

    出街周圍睇睇,好多人都會用 iPhone 影相,Mobile photography 變得無限商機,傳統大廠又點會唔一齊玩?Zeiss 就剛剛公布會推出新配件,令 iPhone 食「蔡」話都冇咁易。

    9129bbc1e83c1b3ec032f61cadba29890af2bc36.jpg 09da6a69ae8b6f6be1a1d23ef5156216563fce4b.jpg
    三款鏡頭只要扭上 ExoLens 專用托架即可使用。 三款鏡頭分別為廣角、微距及遠攝用途,咩拍攝環境都用得。

    事實上 Zeiss 久已攻入手機攝影領域,Nokia 手機內置 Zeiss 鏡頭早成為一時佳話,但現時更多用戶使用 iPhone 拍攝,所以他們與 ExoLens 合作,推出三款 ExoLens iPhone 6s/6s Plus 專用鏡頭架適用的外接鏡頭。三款鏡頭分別為廣角、微距及遠攝用途,當然擁有蔡司的高質光學優點、抗反射塗層及特有的「蔡味」色調等等。

    三款鏡頭只要扭上 ExoLens 專用托架即可使用。不過 ExoLens 其實也有推出 Galaxy S6/S6 Edge 用的托架,唔知配搭來影相會唔會一樣有「蔡味」呢?iPhone 用戶想食「蔡」仲要等等,因為首款 ExoLens 配搭 Zeiss 鏡頭套裝將會於第二季才推出,售價也未定,大家還是密切留意吧。

    相關文章