更多

    Seagate 發布市面上最高容量 10TB 硬碟

    有乜係人工智能做唔到? Sony AI 連作曲都識!

    近年科技發展一日千里,而家嘅人工智能系統已經不限於普通的問答和搜尋功能,連歌都識作!

    買買買買買! 蘋果一年收購近 30 間新創公司

    不少龍頭地位的科技公司都會為了提升技術實力和招攬人材而收購初新創公司,但要「一口氣」每年收購近 30 間公司的話,整個行業中可能就只有財大氣粗的蘋果公司先至做得到。

    安全性再加強! Chromebook 將新增 Quick-lock 和 PIN code

    外國媒體報道,新版本的 Chrome OS 將在開發更新項目中新增 PIN 碼解鎖(PIN code)功能,意味着用戶未來將可以使用 PIN 碼解除螢幕鎖定。

    喺而家一個影張相要十幾 MB 、睇齣戲分分鐘要幾 GB 嘅年代,硬碟真係幾大都未必夠用。

    硬碟廠商 Seagate 最近就推出了一款容量高達 10 TB 嘅 Barracuda Pro 硬碟。在消費用家市場上算得上是容量最高的硬碟。

    雖然硬碟的「硬傷」係讀寫速度難以媲美 SSD , 但今次 Barracuda Pro 10TB 提供達到 7200rpm  嘅轉速, 存取速度達到 220 MB/s。 其次是電壓要求亦不算高, 閑置時只需 4.5 W,存取時需要 6.8 W。配合本身的高容量,的確和 SSD 有一戰之力。

    今次這款硬碟的預計售價為 534.99 美元( 折合港幣約 4,150 元)。若果以每一 GB 的價錢來計算,大概只需約 0.4 港元, 對比市面上不少低容量的硬碟,價格當然會較貴,但考慮到一隻硬碟可儲存 10TB 資料,亦要在價錢些取捨。

    雖然今次發布的硬碟會跟機附送五年保養,但係小編都係建議大家小心使用。 始終整壞左,硬碟可能有得換個新嘅,但裡面嘅資料唔見曬,先至係塵世間最痛苦嘅事⋯⋯

    您會感興趣的內容

    相關文章