更多

    【大食?瘦身囉】Facebook 推出 Lite 版 Android App

    【#1403 PCM】AMD 天皇擊殺!!RYZEN 3900XT VS Core i9-10900K B550 主板選購心法

    今期會帶給大家 AMD Ryzen 9 3900XT 與 Intel Core i9-10900K 的激鬥,以及 B550 主機板的選購、優化及重點產品介紹。

    【場料】中價5G新機 登陸預告

    今年是香港的 5G 年,各大品牌都會於香港市場推出 5G 手機,而有傳於 7 月至 8 月會有多款中階 5G 手機登陸香港市場,今次就同大家介紹嚟緊會有乜新機到港!據了解,自 HUAWEI 及小米推出中階 5G 手機 Nova 7 系列及小米 10 Lite 後,其他品牌都有計畫於香港推出 5G 手機。

    【場料】平玩 2.1 Soundbar 一千有找

    各位收到一皮未?呢兩個星期大家的話題應該離不開點用呢一皮嘢,巴頓成日都鼓勵大家要刺激經濟,所以有錢落袋又點可以全部儲起佢,點都要攞啲出嚟買吓心頭好,呢個星期巴頓就搵到兩款抵買嘅 Soundbar ,平計可以喺屋企玩模擬環繞聲。

    3d808749633f2c966f8c14e4c82ce0643165f37f.png

    Facebook 仍是全球最多網民使用的社交網絡,但其 Android App 向來「大食」,中低階手機執行起來確實相當緩慢吃力,備受用戶劣評。近日 Facebook 官方正式推出名為 「Facebook Lite」的 Android App,並已在非洲與亞洲部分國家,如孟加拉、尼泊爾、尼日利亞、南非、蘇丹、斯里蘭卡、辛巴威及越南等 Google Play 商店上架,稍後將推廣至其他地區。

    據官方介紹,Facebook Lite 專為 2G 網絡和連線受限制的地區而設計,強調節省網絡流量,而且整個 App 容量不到 1MB,安裝和運作都更快捷流暢。該 App 已提供基本 News Feed、一般訊息和群組對話、Like 和 Comment 通知,並可分享更新和上載相片,相信已足夠普通用家使用。但希望日後普通版 Facebook App 也能進一步瘦身,加快運作速度就更好了。

    來源:Google Play

    相關文章