更多

    【有無衫着?】小飛俠將開拍真人版

    【#1403 PCM】AMD 天皇擊殺!!RYZEN 3900XT VS Core i9-10900K B550 主板選購心法

    今期會帶給大家 AMD Ryzen 9 3900XT 與 Intel Core i9-10900K 的激鬥,以及 B550 主機板的選購、優化及重點產品介紹。

    【場料】中價5G新機 登陸預告

    今年是香港的 5G 年,各大品牌都會於香港市場推出 5G 手機,而有傳於 7 月至 8 月會有多款中階 5G 手機登陸香港市場,今次就同大家介紹嚟緊會有乜新機到港!據了解,自 HUAWEI 及小米推出中階 5G 手機 Nova 7 系列及小米 10 Lite 後,其他品牌都有計畫於香港推出 5G 手機。

    【場料】平玩 2.1 Soundbar 一千有找

    各位收到一皮未?呢兩個星期大家的話題應該離不開點用呢一皮嘢,巴頓成日都鼓勵大家要刺激經濟,所以有錢落袋又點可以全部儲起佢,點都要攞啲出嚟買吓心頭好,呢個星期巴頓就搵到兩款抵買嘅 Soundbar ,平計可以喺屋企玩模擬環繞聲。

    4791f1d2a1266955f17e63df5a5b5880ff4f8345.jpg

    小飛俠拍真人版?唔係劇場版,係真。人。版!?

    日本動畫名作拍真人版的消息時有傳出,而且即使成事,下場也未必幸福。但今次應該幾堅,一來消息是由娛樂網站The Hollywood Reporter傳出,二來今次是由小飛俠原創公司手塚工作室,聯同負責《復仇者聯盟2:奧創時代》的澳洲公司 Animal Logic 合作,由後者的 Zareh Nalbandian 做監製,Jason Lust 負責執行監製,編劇及導演則在物色當中。

    雖說是合作,今次計畫的揸旗人主要來自澳洲公司,這未嘗不是好事,畢竟講到動畫改編真人電影,荷里活的成績絕對比日本公司勝出九條街。但 Animal Logic 只是一間電腦特效公司,2009 年曾將小飛俠以 3D 動畫形式搬上大銀幕的,也是一家電腦特效公司:這家來自香港的 Imagi Animation,當年可謂風頭一時無兩,可惜電影口碑票房均欠佳,公司更在 2010年宣佈清盤。

    這部《小飛俠》3D動畫失敗的原因有很多,但最主要是目標觀眾不清晰,小朋友對小飛俠無感情,看著小飛俠長大的一輩又覺得此動畫太小朋友。今次 Animal Logic 的 Nalbandian 講明,希望拍一部適合各個年齡層、尤其是看慣近年動漫英雄電影的一群。既然以 X-Men、Avengers 電影作參考,今次小飛俠真人電影應該會用比較接近現實世界的取向,調子上也應該不會太幼兒向。

    會拍出怎樣的小飛俠?溫情路線的小朋友機械人電影已拍過很多(AI 人工智能、Robot and Frank、今年上映的 Chappie 等等),如何有新意又不能太偏離原本設定,希望會至少是另一部悍戰太平洋(精神上是日漫改編),而不是另一部真人版龍珠。

    最後,想說很多年了:係時候畀返件衫小飛俠著。

    PS:傳咗咁耐,幾時拍超時空要塞真人版?

    再 PS:其實幾想睇荷里活拍 Gundam 真人版,但 10 個高達迷有 9 個半都反對,你想睇真人版高達嗎?你最想邊部日本動漫由荷里活改編真人版?留言講講^^

    資料來源:The Hollywood Reporter
    圖片:Animal Logic官方網站

    相關文章