更多

    【#1357 Biz.IT】香港大數據治理原則 推動發展數據港

    冇得去外打機療癒下 電車 Go!! 奔馳吧山手線

    香港人已經大半年冇得去旅行,真係唔病都屈到病。最近 PS4 就出咗隻《電車 Go!! 奔馳吧山手線》,讓大家返番去好耐冇去過嘅東京幾條鐵路線療癒一番。今晚就同大家一齊返去東京體驗一下啦。

    NVIDIA RTX 3060 Ti 腦場報價

    NVIDIA RTX 3060 Ti 今日正式開賣,中午腦場已見各舖頭擺出現貨,當中以大舖型號比較齊全,現在就為大家報道一下各牌子不同型號的售價。

    真正的流動辦公室 MSI Prestige 14

    為配合流動辦公及在家工作的不同需要,筆電產品無論在設計及功能都不斷演進。MSI 全新的 Prestige 14 商務筆電,外型輕巧簡約。採用全新第 11 代 Intel Core i7 處理器及 NIVIDIA GeForce GTX 顯示卡,效能出眾。讓用家無論身處何地都可以輕鬆完成工作。

    數據被喻為企業的新石油,配合人工智能分析為數碼經濟注入動力。外國有嚴謹監管法例,惟香港欠缺有效監管機制。由業界發起的大數據治理公會早前推出《大數據治理原則 1.0》和《大數據獨立評估體系 1.0》,讓商界訂立可信賴的數據治理框架,目標推動香港成為國際「數據港」。

    1357_BizIT800

    您會感興趣的內容

    相關文章