更多

    功成身退 Aperture 即將下架

    【#1403 PCM】AMD 天皇擊殺!!RYZEN 3900XT VS Core i9-10900K B550 主板選購心法

    今期會帶給大家 AMD Ryzen 9 3900XT 與 Intel Core i9-10900K 的激鬥,以及 B550 主機板的選購、優化及重點產品介紹。

    【場料】中價5G新機 登陸預告

    今年是香港的 5G 年,各大品牌都會於香港市場推出 5G 手機,而有傳於 7 月至 8 月會有多款中階 5G 手機登陸香港市場,今次就同大家介紹嚟緊會有乜新機到港!據了解,自 HUAWEI 及小米推出中階 5G 手機 Nova 7 系列及小米 10 Lite 後,其他品牌都有計畫於香港推出 5G 手機。

    【場料】平玩 2.1 Soundbar 一千有找

    各位收到一皮未?呢兩個星期大家的話題應該離不開點用呢一皮嘢,巴頓成日都鼓勵大家要刺激經濟,所以有錢落袋又點可以全部儲起佢,點都要攞啲出嚟買吓心頭好,呢個星期巴頓就搵到兩款抵買嘅 Soundbar ,平計可以喺屋企玩模擬環繞聲。

    早前 Apple 向開發人員提供新的 Mac OS 10.10.3,其中一個注目程式,就是新的 Photos for OS X 以取代原有的 iPhoto,不過 Apple 亦宣布,當 Photos for OS X 正式推出後 Aperture 將會下架。

    0a4aeae3305963ec33cb84039766d853f87fa158.jpg

    新的 Photos for OS X 是 iPhone 的進化版,主要加強了分享、修圖等功能,並和 iCloud Drive 連接,令裝置間的資料有更佳連動(更多介紹可以看之前的測試 :【實測!】Photos for OS X 易打爆 iCloud 免費容量)。然而推出新的 Photos 後,除了原本的 iPhoto,原來連 Aperture 都會下架。Apple 在官網表示,Aperture 已完成歷史使命,在推出新的 Photos 後,用家將不能再從 Mac App Store 購買 Aperture,但之前已購買的用家,仍然可以在「Purchases」分頁下載。

    由 2005 年推出至今,Aperture 已經陪伴用家將近 10 個寒暑,相信一早已習慣其操作的用家會依依不捨。雖然 Aperture 仍然供用家繼續下載使用,但下架之後亦意味著不會有新版本推出,用家最終都須轉用 Photos for OS X 或其他替代品。

    來源 :Apple

    相關文章