更多

    【坡遊系列】初試 Grab

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    真.個唱

    日本都有唔 online show ,其中一個令編者覺得好特別嘅,就係 7 月中日本創作女歌手 Aimyon 愛繆嘅 live concert ,由於當時東京疫情都幾嚴重,原本佢 10 月舉行嘅演唱會都受影響而取消,不過愛繆就響7月頭突發舉行咗一場 “ 風とリボン ” ( 風與絲帶 )嘅「個唱」。

    Insta360 ONE R 重大更新 多項畫質優化及功能提升

    於年初推出的 ONE R,以任砌組件的玩法衝擊 Action Cam 界而引起注目,發售的 8 個月後, ONE R 終於來了一次重大更新,無論在相片、影片以至效能都有優化及提升,令用戶使用這部砌件式 Action Cam 時有更佳的體驗。

    Empire Ears Odin 發燒耳機 11 單元全面覆蓋

    頂級的耳機一般以多單元為賣點,雖然不是愈多愈好,但以多單元作分音,的確容易強調不同的效果;然而「多隻香爐多隻鬼」,太多的單元相互的干擾亦會更多,Empire Ears 的耳機一向單元又多又怪,要處理的自然更多。2020 年新作,有旗艦級的 Odin 和相對入門的 Hero SE,而 Valkyrie、Bravado、ESR 及 EVR 等亦各自推出新版本,聽感風味上也略有不同。 全新 W9+...

    今期終於可以開始講吓新加坡嘅嘢喇!不嬲響美國,編者都係用 Uber 去 Call 車,今次響新加坡,就梗係要試吓用 Grab啦!因為 Grab 響東南亞市場,包括新加坡、馬來西亞、印尼、泰國、越南、菲律賓、緬甸同埋柬埔寨等地,都極受歡迎,唔止個 App 有好多用戶,響好多當地嘅 Play Store 同 App Store 都係 No#1 過一段時間,絕對係新崛起嘅 Call 車 App,而且佢哋又有自己嘅車隊!4 月頭,Grab 甚至話會收購部分地區嘅 Uber,可想而知 Grab 已經係幾有規模,風頭有幾勁吓!

    講返今次編者響新加坡就用過幾次 Grab Call 車,感覺係車都算多,而且司機嘅回應時間好快,同埋最重要係好短時間就會嚟到 Pick up,咁多次 Call車都係大約 3 分鐘度架車就駛到面前,響酒店等 Grab 期間,連的士都無架埋嚟或駛過,所以用 Grab 仲快過等的士!

    [row][double_paragraph]

    Grab 嘅用法同 Uber 差不多,可以睇到邊度有車、幾耐嚟到、車程、司機等資料同埋比分。
    Grab 嘅用法同 Uber 差不多,可以睇到邊度有車、幾耐嚟到、車程、司機等資料同埋比分。

    [/double_paragraph][double_paragraph]

    連編者住嘅酒店都有部 Grab 機響度,因為部機咁啱壞咗無得試玩,估計係比啲無裝 Grab 嘅住客可以 Call 車嘅。
    連編者住嘅酒店都有部 Grab 機響度,因為部機咁啱壞咗無得試玩,估計係比啲無裝 Grab 嘅住客可以 Call 車嘅。

    [/double_paragraph] [/row]

    唔單止咁,編者今次有去 Singapore Flyer 坐吓全球頭幾位高嘅摩天輪,去到一落 Grab 就見到「Grab Pick-Up & Drop-Off」牌楝響度,後尾問返,原來響呢啲旅遊景點或者熱門地點,都會有呢個 Grab 嘅上落客牌響度,等乘客可以好方便咁響個 App 度搵到呢啲 Point 等車,另一方面,司機又可以直接去到呢啲 Point 接乘客,避免咗 Pick up 時互相左搵右搵嘅情況,對乘客同司機都好方便。

    老實講,Grab 個 App 嘅用法同 Uber 都係差不多,一樣可以知道架車響邊、架車幾時嚟到、為司機評分、Share 行程等等,但就呢幾次嘅親身使用體驗,個人覺得比起 Uber(講緊其他地方,因為無試過響新加坡用 Uber),由搵車至上到車成個 Call 車流程,係好流暢同快速,以後去新加坡玩,記得裝定個 Grab 先喇!

    您會感興趣的內容

    相關文章