更多

    愈賣愈…?

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    csl 率先開通 Apple Watch 家人共享服務

    雖然新 iPhone 仍未現身,但亦有新 iPad Air 及 Apple Watch Series 6,其中 Watch S6 除了換上新的感測器,能夠監測血氧外,更引入「家人共享設定」功能,讓主用戶可透過 Apple Watch 得知家中的小朋友或長者的資訊。

    真.個唱

    日本都有唔 online show ,其中一個令編者覺得好特別嘅,就係 7 月中日本創作女歌手 Aimyon 愛繆嘅 live concert ,由於當時東京疫情都幾嚴重,原本佢 10 月舉行嘅演唱會都受影響而取消,不過愛繆就響7月頭突發舉行咗一場 “ 風とリボン ” ( 風與絲帶 )嘅「個唱」。

    Insta360 ONE R 重大更新 多項畫質優化及功能提升

    於年初推出的 ONE R,以任砌組件的玩法衝擊 Action Cam 界而引起注目,發售的 8 個月後, ONE R 終於來了一次重大更新,無論在相片、影片以至效能都有優化及提升,令用戶使用這部砌件式 Action Cam 時有更佳的體驗。

    過咗端午節,寒衣可以入籠喇!亦可以話 2018 年嘅 Summer 正式來臨,夏天為大地帶嚟好多嘢,除咗美腿之外,仲有就係「豪雨」喇!呢排啲天氣都係咁翳焗,上個禮拜尾終於落返場豪雨「清洗」一下,所有嘢都爽晒!

    講開呢場豪雨,話說編者已經有成兩個月無揸過車返工,事關觀塘真係好方便,而且停車場晏少少就無晒位,所以就少揸咗好多,終於響一個黃雨兼雷暴警告嘅日子,我就揀咗揸車返工,一來唔想濕身(應該係話唔想濕咁多身啫),二來係迫得巴士、地鐵多,好耐無享受過一個人揸車時嗰種寧靜、自由嘅感覺,加上響橫風橫雨嘅時候揸車,聽住大雨打落架車嘅聲音……真係好治癒㗎∼

    落雨揸車係種享受嚟嘅。
    落雨揸車係種享受嚟嘅。

    睇開「編者話」都知,我係 Sony RX100 躉,部 RX100M3 同我身經百戰用到家陣,計一計原來都用咗成四年,之前仲整返好再戰「漿糊」𠻹,最近終於又壞咗盞燈,不過仲影到嘢就繼續操勞住先啦,但心諗都係時候換機㗎喇!

    等咗咁耐,M6 終於嚟喇,月頭響美國公布時有啲好奇,以往 RX100 賣點係 f/1.8 大光圈,今次反而轉咗玩 8× 變焦,但諗深一層對我自己嚟講,長焦係有用過大光圈喎,因為我影遠嘢多啲,而且機仔夠細部,最緊要便攜咁就夠啦!真心好想買嘅,但睇吓個價,咦…好似都…咁耐以嚟,啲 Gadgets 嘢通常都係每年都出新一代,功能就勁過上一代,但價錢就會維持同一個水平,但 Sony 嘅 DC 就唔係咁玩法,以 RX100 系列為例,2014 年 6 月出嘅 M3,當時價錢係 $6,290,編者就係嗰時一出即入手嗰批。

    以呢個 Size 同重量嘅機仔有 24-200mm f/2.8-4.5 鏡頭,近萬銀究竟值唔值呢?
    以呢個 Size 同重量嘅機仔有 24-200mm f/2.8-4.5 鏡頭,近萬銀究竟值唔值呢?

    可能見 M3 好好賣,跟住一年後嘅 M4 就以貴多一千銀嘅身價即 $7,290 登場,再年多之後嘅 M5,更高開至 $8,690,不過由於當年九州地震,影響到 CCD 產能,亦令 M5 遲咗少少至出,相信亦係呢個原因令機價暴漲;再再年多之後嘅今日出 M6,售價更高至近萬銀,同月頭響美國 launch 時嘅 US$1,200(約 HK$9,400),仲有日本嘅 ¥138,880(約 HK$9,900)比較,香港嘅定價都係左近嘅。反而係英國嗰邊就賣 £1,150,即係約 HK$12,000 喎,而中國都要 RMB8,499,即約 HK$10,600。

    老老實實,以 DC 機仔嚟講近萬銀嘅價位算係貴嘅,但又咁講,舊年手機都過咗萬啦,有人仲話都係每日一杯咖啡嘅價錢之嘛,係咪?再唔係到時舊型號應該會減價嘅,再睇吓自己有幾多 budget 同有乜需要嚟揀咪得囉!講咗咁耐…我究竟換唔換 M6 好呀喂?!!

    您會感興趣的內容

    相關文章