更多

    日媒指 Mt. Gox 自編失竊案

    【#1403 PCM】AMD 天皇擊殺!!RYZEN 3900XT VS Core i9-10900K B550 主板選購心法

    今期會帶給大家 AMD Ryzen 9 3900XT 與 Intel Core i9-10900K 的激鬥,以及 B550 主機板的選購、優化及重點產品介紹。

    【場料】中價5G新機 登陸預告

    今年是香港的 5G 年,各大品牌都會於香港市場推出 5G 手機,而有傳於 7 月至 8 月會有多款中階 5G 手機登陸香港市場,今次就同大家介紹嚟緊會有乜新機到港!據了解,自 HUAWEI 及小米推出中階 5G 手機 Nova 7 系列及小米 10 Lite 後,其他品牌都有計畫於香港推出 5G 手機。

    【場料】平玩 2.1 Soundbar 一千有找

    各位收到一皮未?呢兩個星期大家的話題應該離不開點用呢一皮嘢,巴頓成日都鼓勵大家要刺激經濟,所以有錢落袋又點可以全部儲起佢,點都要攞啲出嚟買吓心頭好,呢個星期巴頓就搵到兩款抵買嘅 Soundbar ,平計可以喺屋企玩模擬環繞聲。

    df1b05f58d36fe4daec88f918acf8a01f265d291.png去年 2 月日本的 Bitcoin(比特幣)交易公司 Mt. Gox 指由於駭客入侵,65 萬個 Bitcoin 被竊,不過日本傳媒昨天報道指這可能是個騙局,偷走比特幣的另有其人。

    日本傳媒引述日本警方調查,指 Mt. Gox 的 65 萬個消失的 Bitcoin,當中只有相當少量(約 7,000 個)是由駭客盜取,其他絕大部分失去的 Bitcoin,和網絡攻擊無關,是被 Mt. Gox 內部人士調走,換言之有人監守自盜。不過目前警方並未起訴任何人,調查仍然進行中。Bitcoin 近年走紅,價值大幅攀升,一個 Bitcoin 兌換價格曾經突破 1,000 美元,不過 Mt.Gox 爆出 Bitcoin 失竊,引發了信心危機,現時兌換價已回落至 300 美元左右。

    來源:日本讀賣新聞、CoinDesk

    相關文章