更多

    生番!!

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    csl 率先開通 Apple Watch 家人共享服務

    雖然新 iPhone 仍未現身,但亦有新 iPad Air 及 Apple Watch Series 6,其中 Watch S6 除了換上新的感測器,能夠監測血氧外,更引入「家人共享設定」功能,讓主用戶可透過 Apple Watch 得知家中的小朋友或長者的資訊。

    真.個唱

    日本都有唔 online show ,其中一個令編者覺得好特別嘅,就係 7 月中日本創作女歌手 Aimyon 愛繆嘅 live concert ,由於當時東京疫情都幾嚴重,原本佢 10 月舉行嘅演唱會都受影響而取消,不過愛繆就響7月頭突發舉行咗一場 “ 風とリボン ” ( 風與絲帶 )嘅「個唱」。

    Insta360 ONE R 重大更新 多項畫質優化及功能提升

    於年初推出的 ONE R,以任砌組件的玩法衝擊 Action Cam 界而引起注目,發售的 8 個月後, ONE R 終於來了一次重大更新,無論在相片、影片以至效能都有優化及提升,令用戶使用這部砌件式 Action Cam 時有更佳的體驗。

    「快啲返屋企睇電視先!」
    「睇埋個節目先走呀!」
    呢啲追睇電視嘅日子,同呢啲對白,突然響上個禮拜重現人間……筆者聽到唔止一個同事及朋友咁講,心諗:香港嘅電視界睇嚟有返啲衝擊,就好似比人雪藏多時嘅藝人咁,響雪櫃入面慢慢咁走返出嚟,雖然未必會再出現電視汁撈飯嘅情況,但係開始見到有啲曙光囉!
    有舊嘅離場,又有新嘅加入,亦有傳統派知道要轉型,老實講無得獨大、有得揀確係好事。筆者亦有去 ViuTV 嘅啟播禮,印象最深刻嘅係大導杜 Sir 嘅一番說話,佢話內容要有質量、有細節,唔係求其做比人睇當送飯咁呢,死得!而創作人要比最大Effort落去,唔係就唔會出現到新嘅面貌,佢仲話佢同名編劇韋家輝係當年大台被叫做生番,原因就係佢哋好大膽,甚至試過被罰錢、封台。
    聽到呢度,筆者覺得同我哋做傳媒、做雜誌嘅情況都係一樣,守舊唔願意走出 Confort Zone,唔創新、唔嘗試,試問又點會追得上新一代嘅步伐呢?咁樣好難唔會被淘汰囉!
    新嘅《PCM》當然明白呢個道理,不過我哋唔會好似杜 Sir 同韋編劇咁,玩到要罰錢封台咁大啦。就好似響 ViuTV 啟播禮當日,我哋《PCM》響 FB 專頁做咗個 Live 直播,短短個零鐘嘅直播節目就有六千幾人睇過,響度好多謝各位讀者大大對《PCM》FB 嘅支持,加上一路以嚟各位大大響 FB 專頁嘅留言、PM,由你哋嘅反應印證咗一樣嘢,就係除咗 FB  專頁Like 數要「正常地」夠多之外,重要係有「真‧ 讀者」比嘅反應至係最緊要,絕對唔會係彊屍,所以有你哋嘅鞭策,《PCM》編輯部一定會成為數碼雜誌嘅「生番」嘅!
    話時話,《PCM》嘅讀者有好多都好可愛,有機會再響度同大家分享吓!

    您會感興趣的內容

    相關文章