更多

    生番!!

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    穿越機新戰線 DJI FPV 實機率先睇!

    在網上已流傳了 DJI 會推出穿越機的消息好一段日子,終於在 3 月 2 日晚上落實,官網釋出 DJI FPV 的頁面,官方稱為沉浸式飛行無人機,並正式接受預訂。 所謂 FPV,意思是 First Person View,即是第一身視角,因此 FPV 除遙控器外,還需配合飛行眼鏡使用,之前 DJI 也有推出過 Digital...

    Insta360 又有預告片…… 新機細成咁?

    近兩年,Insta360 算是頗積極,而且所推出的產品都叫人眼前一亮。踏入 3 月,Insta360 於 3 月第一日就突然釋出一條只有半分鐘的新機預告片,為即將推出的新相機造勢。

    做足準備

    有日,收到一位要好 《 Signal 》 問:有個 fd 焗住裝咗出行 app 響用開嘅手機度,事後 del 咗佢有無用?當然佢個 fd 係擔心個人私隱問題啦,究竟今次又搞乜鬼呢?

    「快啲返屋企睇電視先!」
    「睇埋個節目先走呀!」
    呢啲追睇電視嘅日子,同呢啲對白,突然響上個禮拜重現人間……筆者聽到唔止一個同事及朋友咁講,心諗:香港嘅電視界睇嚟有返啲衝擊,就好似比人雪藏多時嘅藝人咁,響雪櫃入面慢慢咁走返出嚟,雖然未必會再出現電視汁撈飯嘅情況,但係開始見到有啲曙光囉!
    有舊嘅離場,又有新嘅加入,亦有傳統派知道要轉型,老實講無得獨大、有得揀確係好事。筆者亦有去 ViuTV 嘅啟播禮,印象最深刻嘅係大導杜 Sir 嘅一番說話,佢話內容要有質量、有細節,唔係求其做比人睇當送飯咁呢,死得!而創作人要比最大Effort落去,唔係就唔會出現到新嘅面貌,佢仲話佢同名編劇韋家輝係當年大台被叫做生番,原因就係佢哋好大膽,甚至試過被罰錢、封台。
    聽到呢度,筆者覺得同我哋做傳媒、做雜誌嘅情況都係一樣,守舊唔願意走出 Confort Zone,唔創新、唔嘗試,試問又點會追得上新一代嘅步伐呢?咁樣好難唔會被淘汰囉!
    新嘅《PCM》當然明白呢個道理,不過我哋唔會好似杜 Sir 同韋編劇咁,玩到要罰錢封台咁大啦。就好似響 ViuTV 啟播禮當日,我哋《PCM》響 FB 專頁做咗個 Live 直播,短短個零鐘嘅直播節目就有六千幾人睇過,響度好多謝各位讀者大大對《PCM》FB 嘅支持,加上一路以嚟各位大大響 FB 專頁嘅留言、PM,由你哋嘅反應印證咗一樣嘢,就係除咗 FB  專頁Like 數要「正常地」夠多之外,重要係有「真‧ 讀者」比嘅反應至係最緊要,絕對唔會係彊屍,所以有你哋嘅鞭策,《PCM》編輯部一定會成為數碼雜誌嘅「生番」嘅!
    話時話,《PCM》嘅讀者有好多都好可愛,有機會再響度同大家分享吓!

    您會感興趣的內容

    相關文章