更多

    踏上飛機王之道

    【Market Trend】DNA是新世代的數據備份方案嗎?

    DNA 數據存儲方案是替代當前儲存設備的一種另類方法。DNA 的兩大優勢是:超簡短和易於複製,這是創造生命所需的主要元素。

    Now E 「歐洲聯賽冠軍盃及歐霸盃賽季通行證」用 Now E Android TV app 睇波更方便 !

    歐洲聯賽冠軍盃及歐霸盃賽即將舉行,但係趕唔切買 Now E 機頂盒,用手機睇波又唔夠痛快,可以點樣 ? 其實只要喺 Android TV 安裝 Now E 的 tv app 就可以輕鬆欣賞 Now E 的內容同精彩的賽事,只要支援 Android TV 系統的指定型號智能電視或Android TV 盒就可以裝到,夠晒方便。

    【#1417 PCM】iPhone 12 點出機最抵?

    Apple 上周舉行的發布會主角是新一代支援 5G 的 iPhone,新 iPhone 系列更分成兩大主線,分別是配備雙鏡頭主鏡的 iPhone 12,以及攝力更強三鏡頭主鏡的 iPhone 12 Pro,出機點先最抵?

    df0906b7ecdfe85e488275379e35194ce7f1dd65.jpg

    飛機,大家都放過或被人放過。不過千祈唔好睇少放飛機,因為放得叻,可以放到參加世界大賽,成為全球飛機王!

    講既梗係唔係玩失蹤嗰種「放飛機」啦,係放「紙飛機」呀,相信任何人細個時一定有玩過。可能大家以為飛機人人都識放,其實要架紙飛機飛得又遠又耐,真係好有難度。

    07d87c4bce8bf995a5f51ac3e2f02cb40848f244.jpg

    比賽會鬥三樣嘢,「飛得遠」、「飛得耐」同埋「花式飛行」。

    簡單講,頭兩項都只限用現場派發的 A4 紙,唔准剪唔准貼只可以用「摺」一架飛機出嚟,然後就鬥飛得遠同飛得耐。

    第三項就總之用紙製作一架飛機,然後飛出去,評審會按紙飛機製造技巧、創意設計及飛行表現嚟評分定勝負。

    香港站比賽將於三月初在中文大學舉行,爭奪五月響奧地利舉行總決賽的參賽資格。留意佢哋個網頁啦。

    乜話?唔識摺?Google同Youtube都幫到你。

    教你摺飛機:

    您會感興趣的內容

    相關文章