更多

    美版《星光伴我心》 4K UHD 值得珍藏

    《霹靂神探怒掃飛車黨》4K UHD 修復畫質不錯

    要數「喼神」米路吉遜早年的代表作品,《 MAD MAX 》系列一定榜上有名,米路吉遜主演這套 1979 年的作品時稱得上係初出茅廬,但在導演佐治米拿執導下卻成為了公路電影的其中一套代表作,甚至日本熱血男漫畫《北斗之拳》也以此作品為藍本,及後的續集《開路先鋒》以至 2015 年的《末日先鋒:戰甲飛車》都發揚光大。

    【場料】 Bryston Mini T 喇叭平萬三蚊

    喺香港生活有時壓力真係好大,返到屋企都未必想開電視機,反而播吓音樂仲能夠舒緩緊張情緒,所以一套靚 Hi-Fi 絕對物有所值,而今期巴頓就挑選咗筍價喇叭同耳機擴音機俾大家參考。

    【場料】 買 Lotoo PAW S1 便攜解碼耳擴送皮套

    用手機聽歌好處就係方便就手,戴住耳機時又唔怕 Miss Call ,不過用手機聽歌要好聲就需要加啲配件, Lotoo PAW S1 是個不錯的選擇。

    疫情第四波反反覆覆,好多行業都受影響,其中電影業亦是重災區,戲院唔開得,包括巴頓在內的影迷只能屈喺屋企睇電視,效果點可能同戲院比?好在近月仲有啲經典名作推出 4K 版本解一解悶,其中 1988 年的意大利電影《星光伴我心》剛推出美版 4K UHD

    巴頓二話不說即刻入貨,事關這套經典之作感動了全球電影愛好者,尤其是近大半年戲院要停業,更令人懷念大銀幕帶來的夢想。今次 4K UHD 版本分為兩張碟, 4K 版本是 122 分鐘版本,而 Blu-ray 版就是 174 分鐘的導演版本,隨碟更附有 28 頁的小冊子,相當具珍藏價值。巴頓個人比較喜歡 122 分鐘的版本,主要原因係導演版花了太多筆墨去描繪男主角 Toto 想尋回舊情人繼續藕斷絲連嘅情節,而且亦將男主角恩師 Alfredo 拆散小情侶講得太白,令觀眾失去想像空間。 4K 版本有 Dolby Vision 加持,不過大家不要期待修復得又 Sharp 又乾淨, 4K 畫面仍有不少雜訊及微粒感,而白天場景畫質就明顯提升,對比及顏色細節都完勝以往版本,音效用上 dts-HD MA 5.1 ,雖然無咩環繞效果,但環境聲也是真實地重現,講真呢套經典之作有得出 4K 已經相當難得,所以絕對值得收藏。

    您會感興趣的內容

    相關文章