更多

    66台Raspberry Pi大合體

    【#1430 PCM】全虛擬 CES2021 科技•新常態

    CES 在上周迎來了開辦以來第一次全虛擬的展覽,並且成功獲得各大小科技公司支持,依然資訊豐富,更可能比去年精彩,更值得各位繼續關注!

    【場料】港行三款 Galaxy A 系減價 最平兩千有交易

    已踏入 2021 年新手機續繼主打 5G ,而較舊的 4G 手機在市場上已欠缺競爭力,令一眾 2020 年推出的 4G 手機做成一定的減價壓力。近日 Samsung 三款 Galaxy A 系列, A31 、 A51 及 A71 行貨都作出了定價調整。

    【場料】最平 5G 手機 SmarTone 出機只需 $1,499

    近日 Redmi 在香港發佈了一款平價 5G 手機 Redmi Note 9T ,最平版本建議零售價只係 $1,599 ,不過如果而家響 SmarTone 以客戶價買該款手機,可以平一百 $1,499 入手,都咪話唔抵玩。

    6f4292e344a0e963bb64f1e98dc7709b1637d763.jpg

    有啲搞電腦科學嘅人都鐘意試用各種各樣電腦去搞Clustering。比較出名嘅譬如係PS4 Cluster啦、Xbox Cluster啦又或者係Mac mini Cluster啦,所以有人玩Rasberry Pi Cluster其實又有幾出奇呢?

    奇在係英國政府通訊總部(英簡稱GCHQ)出手,由部門裡面三位專家建造名為「Bramble」嘅樹莓叢集電腦,叢集內分為多個區域,裡面啲Pi可以獨立運作或連接其他Pi成叢集式運行,勝在容易裝拆及建立。每個區域「OctaPi」內有八台經由網絡連接的Pi,選擇八台是經由耗電、散熱、重量等等因素考量,電源是經由PoE(Power over Ethernet)提供,有效減少接線數量。Bramble是由八台OctaPi,再加兩台Pi負責中控點連接叢集及外界,總共為66台Raspberry Pi。

    7b4b556c23060510acd70ab8e1e830d440f70c1e.jpg

    咁其實Bramble用嚟做乜?主要係用作為GCHQ嘅內部軟件工程教學工具,研究處理器運算能力由「Scale up」(更快速度)推展至「Scale Out」(更多數量),由於Raspberry Pi單體運算能力不強,可以逼使軟件工程師腦更多腦筋去優化程式,而叢集起來又可以保持一定總運算能力。

    您會感興趣的內容

    相關文章