更多

    Apple Pay 可搵返詳細交易資料

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    究極口罩

    編者試過咁多唔同類型、款式嘅新機,呢款機都係第一次試,講緊嘅就係 LG 嘅「 PuriCare 穿戴式空氣清氣機」,講明話係穿戴式,就梗係唔係大大座或掛頸嗰啲,而係戴響面部嘅,說穿了咪就係口罩款嘅空氣清新機囉!

    【發佈同步測試!】 Insta360 ONE X2 升級全景玩法

    Insta360 最近推出的兩款產品,都是走 action cam 路線,分別是去年中玩磁吸的超細部 Insta360 Go,然後就是今年備受注目的組件式 ONE R,不過 Insta360 並無忘記起家的 360° 全景 cam,今日(10 月 28 日)就推出了新一代的...

    全無線入耳鑑聽耳機 Fender TOUR

    自 2016 年起, 真無線耳機陸續推出, 至今已有四年,說已普及也應該不會有太多非議。由最初二線,甚至非耳機品牌始起,到今日傳統音響品牌都總有幾款真無線耳機在手,Fender 到今日才推出品牌首款真無線耳機 Fender TOUR,其實是頗叫人意外的。大家覺得 Fender TOUR 本應來得更早,但 Fender 倒覺得是剛好,因為真無線技術要到今日才叫成熟得把應有的音色呈現出來。

    電子支付已經很流行,但有時想搵返交易資料就唔係咁易,其中 Apple Pay 於更新至 iOS 12.2 後,當使用 Apple Pay 消費後,只要在 Wallet 中就可找到相關信用卡的詳細消費記錄,包括金額、交易日期、店家資料,甚至連地圖位置也會清楚顯示,日後想搵返店鋪的地址,或是該產品的價錢等,就更方便。

    順帶一提,就是之後推出的 Apple Card 也會有類似功能,而有關交易資料亦只會記錄在手機中,資料不會被販賣作廣告或數據分析之用。

    現在於 Wallet 裡會顯示相關信用卡的交易記錄。
    現在於 Wallet 裡會顯示相關信用卡的交易記錄。

    交易的資料頗詳細,除了時間,連店家的地圖位置也會顯示出來。
    交易的資料頗詳細,除了時間,連店家的地圖位置也會顯示出來。

    您會感興趣的內容

    相關文章