更多

    <Are You “Kid/Coding?”>

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    今次百佳了!

    SoSIM 係 3 香港同百佳聯乘,最大賣點之一係只賣$33,就有 30 日任用 4G 數據,頭 50GB 網速去到 42Mbps ,一般用嚟講係夠,依家仲夾埋百佳有新服務!

    半入耳無感佩戴 1MORE ComfoBuds

    用上「沙槌」般的設計, ComfoBuds 外型跟一般有話柄的真無線耳機相若,而佩戴方式也一樣,不過 ComfoBuds 每邊耳機只重 3.8g ,論輕盈度相信是數一數二的真無線入耳式耳機。

    Shure 為直播而設的專業咪高峰 MV7

    聽到 Shure 這個名字,大家都知道它推出的多是專業用的錄音產品,不過最近。 Shure 就推出了一款專為做 live 直播而設的消費級咪高峰 MV7,讓一眾主播、播客可以在家中開 live 、拍片、錄音時,提供專業級數的音質。

    話說大家都知香港多怪獸家長(其實怪獸家長邊有分地區㗎哩!),要啲小朋友精通琴棋書畫、游水踢波都不突止,不過除咗呢啲之外,嚟緊小朋友可能又多樣嘢要「好好學習」喇,呢樣就係 Coding 囉!事關 Code Babies 所賣嘅圖畫書,係主攻各類 Coding 嘅,而且佢個口號「It’s never tooearly to develop!」,咁即係叫怪獸家長們,愈早「開發」小朋友就愈好啦!
    p03
    跟住編者就幻想……如果真係咁嘅話,會唔會有一日,我個小朋友同我講嘅嘢係一堆 Code,而唔係廣東話、英文……甚至乎小朋友之間面對面都係用講「Code」嚟溝通……
    「Are you kidding?」
    「Of cos not coding~」
    p01
    不過 Code Babies 嘅圖畫書,表達手法係幾有趣嘅,比小朋友當學 ABC 咁睇吓、指吓、講吓都絕對無壞;總之,編者覺得小朋友學習要適量、適時同適合:即係唔好過量,唔好太長時間、太密集,同埋係要佢有興趣嘅,否則 Over 晒的話,適得其反,對小朋友都唔係好事!

    您會感興趣的內容

    相關文章