更多

    <Are You “Kid/Coding?”>

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    Insta360 ONE R 重大更新 多項畫質優化及功能提升

    於年初推出的 ONE R,以任砌組件的玩法衝擊 Action Cam 界而引起注目,發售的 8 個月後, ONE R 終於來了一次重大更新,無論在相片、影片以至效能都有優化及提升,令用戶使用這部砌件式 Action Cam 時有更佳的體驗。

    Empire Ears Odin 發燒耳機 11 單元全面覆蓋

    頂級的耳機一般以多單元為賣點,雖然不是愈多愈好,但以多單元作分音,的確容易強調不同的效果;然而「多隻香爐多隻鬼」,太多的單元相互的干擾亦會更多,Empire Ears 的耳機一向單元又多又怪,要處理的自然更多。2020 年新作,有旗艦級的 Odin 和相對入門的 Hero SE,而 Valkyrie、Bravado、ESR 及 EVR 等亦各自推出新版本,聽感風味上也略有不同。 全新 W9+...

    Yahoo 25 周年玩盡 AR、VR

    不經不覺,Yahoo 今年已經是 25 周年,所以特別舉辦了一個「過去現.在未來」的 5G 活動,將「過去」香港發生的大事,以「未來」的方式重現,簡單而言,就是以 AR、VR 方式,在虛擬世界以沉浸式體驗這些香港大事。

    話說大家都知香港多怪獸家長(其實怪獸家長邊有分地區㗎哩!),要啲小朋友精通琴棋書畫、游水踢波都不突止,不過除咗呢啲之外,嚟緊小朋友可能又多樣嘢要「好好學習」喇,呢樣就係 Coding 囉!事關 Code Babies 所賣嘅圖畫書,係主攻各類 Coding 嘅,而且佢個口號「It’s never tooearly to develop!」,咁即係叫怪獸家長們,愈早「開發」小朋友就愈好啦!
    p03
    跟住編者就幻想……如果真係咁嘅話,會唔會有一日,我個小朋友同我講嘅嘢係一堆 Code,而唔係廣東話、英文……甚至乎小朋友之間面對面都係用講「Code」嚟溝通……
    「Are you kidding?」
    「Of cos not coding~」
    p01
    不過 Code Babies 嘅圖畫書,表達手法係幾有趣嘅,比小朋友當學 ABC 咁睇吓、指吓、講吓都絕對無壞;總之,編者覺得小朋友學習要適量、適時同適合:即係唔好過量,唔好太長時間、太密集,同埋係要佢有興趣嘅,否則 Over 晒的話,適得其反,對小朋友都唔係好事!

    您會感興趣的內容

    相關文章