更多

    Find My Device

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    今次百佳了!

    SoSIM 係 3 香港同百佳聯乘,最大賣點之一係只賣$33,就有 30 日任用 4G 數據,頭 50GB 網速去到 42Mbps ,一般用嚟講係夠,依家仲夾埋百佳有新服務!

    半入耳無感佩戴 1MORE ComfoBuds

    用上「沙槌」般的設計, ComfoBuds 外型跟一般有話柄的真無線耳機相若,而佩戴方式也一樣,不過 ComfoBuds 每邊耳機只重 3.8g ,論輕盈度相信是數一數二的真無線入耳式耳機。

    Shure 為直播而設的專業咪高峰 MV7

    聽到 Shure 這個名字,大家都知道它推出的多是專業用的錄音產品,不過最近。 Shure 就推出了一款專為做 live 直播而設的消費級咪高峰 MV7,讓一眾主播、播客可以在家中開 live 、拍片、錄音時,提供專業級數的音質。

    編者一向都好小心自己嘅手機,因為工作關係,平時身上起碼都有 2 至 3 部手機跟身,每次搭完車、食完嘢都一定會檢查清楚有無漏低嘢,所以好耐無試過唔見嘢喇,印象中唔見銀包都只係試過兩次,其中一次有好心人執到搵得返,而手機就更加未試過唔見,因為除咗自己私人嘅兩部之外,好多時都係帶住幾部手機去試嘢,例如影相呀、測速呀咁,點不知早排就真係「破咗例」,不過總算有驚無險⋯

    事緣係一次搭巴士去深水埗時,竟然唔見咗部 ZenFone 6 ,起初都未發覺唔見手機仲行咗陣,後來要用手機嘅時候發覺無咗,當刻梗係驚一驚啦,好彩嘅係編者就算係借返嚟試嘅手機都會開「 Find My Device 」功能,於是即時用另一部手機去「搵機」啦,一搵之下部 ZenFone 6 竟然係響奧海城,原來部機係漏咗響巴士跟埋去總站啦。

    知道部 ZenFone 6 響邊,咁梗係拿拿聲飛的去搵啦,途中不知幾驚架巴士會開車走咗呀!最後去到巴士站搵到架巴士,亦搵到司機大佬開車門,編者於是「響住機」去上層搵,結果⋯⋯當然係搵得返部機啦,原來部機係跌咗落去窗口座位側邊條罅度,如果唔係有聲響,真係估唔到會楔咗落條罅咁隱閉呀!

    今次好彩搵得返部機,全因有用到「 Find My Device 」功能,所以編者強烈建議大家要開呢個功能,因為未必次次都咁好彩會搵得返,萬一真係咁唔好彩比人執咗搵唔返嘅話,都可以用「清除裝置」功能洗機嘛!當然係要部機有電同開著咗先得啦,所以最好都係小心啲唔好唔見嘢喇!

    編者部ZenFone 6就係楔咗響個位側邊條罅 度,所以先無比人執到搵得返咋!
    編者部 ZenFone 6 就係楔咗響個位側邊條罅度,所以先無比人執到搵得返咋!

    好似太陽能電筒咁,用另一部手機去搵返唔 見咗嗰部手機,但記得要開咗「定位」同「 My Device」功能先得㗎! Find
    好似太陽能電筒咁,用另一部手機去搵返唔見咗嗰部手機,但記得要開咗「定位」同「Find My Device」功能先得㗎!

    之前響度講過台灣 COMPUTEX 2020 會改期至今年嘅 9.28-30 號舉行,當時編者都有提過外地參展商、買家、訪客嘅問題,終於響上星期五,COMPUTEX 主辦單位宣佈,由於「新冠病毒肺炎 COVID-19 疫情肆虐全球,基於海外參展商、國際買主及媒體恐無法如期來臺等不確定因素」,最
    終決定取消。

    正如之前所講,就算台灣本身疫情控制得好,但外國情況仲係好嚴峻,如果無人嚟嘅話都係無用,所以今次取消都係正常;查實編者個人覺得,今年2020一整年都唔適宜搞呢類大型展覽會,甚至乎連旅行都唔應該去,等全球疫情真真正正完全受控先再搞、再去都唔遲,編者都忍得好辛苦,你估我唔想去外地嘅發佈會、展覽會同旅行咩!既然都忍咗咁耐,唔爭在忍多一排,總好過前功盡癈吖嘛,係咪先!?

    您會感興趣的內容

    相關文章