更多

    iPad Pro 專用 App 率先睇

    Martin M
    Martin M
    認為流動影響生活,生活也因為流動因而豐富。

    Pro 版植入 144Hz 屏幕領軍 全新 Mi 10T 系列正式現身

    小米今年於手機市場相當進取,而今晚就正式發布 Mi 10T 系列。同年初的小米 10 系列相比,新的 Mi 10T 系列規格一樣強勁,最強的 Mi 10T Pro 備有 108MP 主鏡之餘,更植入了 144Hz 更新率屏幕,有相當大吸引力。

    香港電訊 5G 網絡 10 月覆蓋至逾 50 個港鐵站 年底全線制霸

    早前已有網絡商表示其 5G 覆蓋提升已可於多個車站中使用。今日香港電訊就宣布其 5G 網絡於 10 月將覆蓋逾 50 個港鐵站,年底更會全面覆蓋至所有港鐵線。

    兩代摺疊屏幕手機同場    Samsung Galaxy Z Fold2 、 Galaxy Fold 比一比

    摺疊屏幕手機 Samsung Galaxy Z Fold2 今日正式開賣,這款本年矚目新機的確是用戶之間談論的焦點,究竟同上代 Galaxy Fold 比較,有什麼地方不同?筆者剛巧兩機在手,就同大家一齊睇睇兩機之間有什麼分別。

    現時 App Store 已陸續加入支援 iPad Pro 的 Apps,而當中有幾款絕對係 iPad Pro 先合用,以下就揀兩個為大家介紹一下:

    3D4Medical Complete anatomy
    呢個 App 睇名就知係關於醫學,基本上係一個學習解剖的 App,入面有好多人體不同部位的3D Model,比大家清楚地知道人體的不同構造,更用上高解像度去呈現出來,更可以模擬不同身體運作或問題,配合 iPad Pro 的大芒去用絕對夠清楚。

    df145a5b42214fefc9cec0c7b02d594ab619c589.PNG cee64b9a1382367c31dbeba54e3ce9b094c3e900.PNG
    利用高解像度去呈現人體結構。 用支 Apple Pencil,就好似手執手術刀一樣去「解剖」都得。


    Adobe Sketch
    有 Apple Pencil,咁好自然想梗係想在 iPad Pro 上面畫一畫,呢個時候就要配合唔同繪畫App,Adobe Sketch 就係其中一個選擇。Adobe Sketch 入面有多樣化的繪圖工具,好似鉛筆、鋼筆、麥克筆和水彩筆刷,等大家好像於畫紙上繪畫一般。Adobe Sketch 更有社群功能,可以查看其他藝術家和設計師正在進行的創作,亦可上傳自己的大作同人分享。

    5cb9951e9af6d3c6b489b522c4a268c0eca177b9.PNG 3d522cad76b1695326421ae3d0c0f1739427f15e.PNG
    多樣化的繪圖工具,加埋支 Apple Pencil,想點畫都得。 有社群功能,可以查看其他藝術家和設計師正在進行的創作。

    更多內容:
    iPad Pro、Smart Keyboard、Apple Pencil 開箱速睇!

    試玩!iPad Pro 功能表現速試

    iPad Pro 專用 App 率先睇

    用 Apple Pencil 喺 iPad Pro 畫畫會係點?

    您會感興趣的內容

    相關文章