更多

    Microsoft 再出招 Android 手機或可「裝Windows」

    【場料】Lux German 超迷你投影機 四舊唔使真係平

    玩得流動影音最緊要係方便簡單,雖然家陣智能手機及平板電腦功能好強,不過始終受制於屏幕的尺寸,想同其他人一齊睇片時真的很不方便,而市場上就有款名為 Lux German YG300 的超迷你投影機,可以介紹比大家。

    【場料】Monster真無線藍牙耳機 三百有找?

    巴頓呢一年大大話話真係見過十幾廿款唔同廠牌嘅藍牙耳機,老實講有好多牌子真係未見過,價錢有平有貴,但係巴頓覺得真藍牙耳機屬於消耗品,內置充電可能玩一至兩年就損壞,所以不宜買太貴。早幾日巴頓行街就見到 Monster 有款 Clarity 105 Airlinks 做緊減價,抵玩!

    【場料】80 萬元大抽獎、串流平台吸客 HUAWEI 旗艦 P40 系開賣先聲奪人!

    2020 年來到第 3 季,各大手機品牌也在「黃金時間」將旗艦手機推出市售,例如 Oppo 、 Samsung 在較早前就分別推出了 Find X2 Pro 及 Galaxy S20 系列,都是主打「攝力」的一等一高手!至於內地手機龍頭 HUAWEI 的 P40 系列,也在近日開賣並加入80萬元大抽獎,渴望從中分一杯羹!

    561c5f7c5ffdec6b3099111ac744a2676f461aad.jpg

    Microsoft 今年在 Windows 10 上押下重注,他們能否成功翻身仍有待觀察。不過近日業界傳出消息,該廠正研究為 Android 手機提供 Windows 10 ROM,日後 Android 手機用戶或有望自行「裝 Windows」,變身 Windows Phone。

    現時使用 Windows Phone 系統的手機機型實在寥寥可數,除了 Microsoft 自家 Lumia 手機系列外,Windows Phone 在市場上幾乎不見蹤影。由於 Windows 手機市佔率未有起色,嚴重影響 Windows 10 生態圈發展,因此早前業界傳出,Microsoft 正計畫專為 Android 手機提供 Windows ROM,協助 Android 用家將手機變成 Windows Phone。消息指,日後 Android 手機刷入 Windows ROM 的方式將相當容易。若傳聞屬實,相信能吸引部分用家轉投試用 Windows 系統,對帶動 Windows 手機佔有率上升有一定幫助。

    如果 Microsoft 確實要為 Android 手機推出 Windows ROM,一眾 Android 手機生產商的態度可能起決定性作用。

    來源:betanewsHugo Barra;圖片:互聯網

    相關文章