更多

    【容量大到嚇死人】Seagate 推 60TB SSD 可儲 4 億張照片

    有乜係人工智能做唔到? Sony AI 連作曲都識!

    近年科技發展一日千里,而家嘅人工智能系統已經不限於普通的問答和搜尋功能,連歌都識作!

    買買買買買! 蘋果一年收購近 30 間新創公司

    不少龍頭地位的科技公司都會為了提升技術實力和招攬人材而收購初新創公司,但要「一口氣」每年收購近 30 間公司的話,整個行業中可能就只有財大氣粗的蘋果公司先至做得到。

    安全性再加強! Chromebook 將新增 Quick-lock 和 PIN code

    外國媒體報道,新版本的 Chrome OS 將在開發更新項目中新增 PIN 碼解鎖(PIN code)功能,意味着用戶未來將可以使用 PIN 碼解除螢幕鎖定。

    繼上個月推出完針對消費者市場的 10 TB hard disk, Seagate 又有新搞作!最近 Seagate 就推出了面向商業市場的 60TB SSD (Solid-State Drives)。這款 3.5 吋超大容量的 SSD 硬碟除了吸引市場目光之外,亦在 Flash Memory Summit 刷新紀錄,成為最大容量的 SSD 硬碟。

    Seagate 60TB SSD
    Seagate 60TB SSD

    60TB 的容量究竟有幾大?根據官方說明,今次這款 60TB SSD 足以儲存多達 12,000 套 DVD 電影,或四億張相片,對於普通用家而言,真係冇咩機會可以用得晒。

    數據看似吸引,但以商業作為定位的 60TB SSD 售價亦同樣不菲。雖然官方仍然未公布這款硬碟的確實售價,但以散買 SanDisk Ultra II SSD 960GB 今天的時價計算,至少要 11 萬才有機會將這款硬碟收入囊中。

    相關文章