更多

    【去到邊播到邊】OneDrive 連接 Xbox Music

    【#1403 PCM】AMD 天皇擊殺!!RYZEN 3900XT VS Core i9-10900K B550 主板選購心法

    今期會帶給大家 AMD Ryzen 9 3900XT 與 Intel Core i9-10900K 的激鬥,以及 B550 主機板的選購、優化及重點產品介紹。

    【場料】中價5G新機 登陸預告

    今年是香港的 5G 年,各大品牌都會於香港市場推出 5G 手機,而有傳於 7 月至 8 月會有多款中階 5G 手機登陸香港市場,今次就同大家介紹嚟緊會有乜新機到港!據了解,自 HUAWEI 及小米推出中階 5G 手機 Nova 7 系列及小米 10 Lite 後,其他品牌都有計畫於香港推出 5G 手機。

    【場料】平玩 2.1 Soundbar 一千有找

    各位收到一皮未?呢兩個星期大家的話題應該離不開點用呢一皮嘢,巴頓成日都鼓勵大家要刺激經濟,所以有錢落袋又點可以全部儲起佢,點都要攞啲出嚟買吓心頭好,呢個星期巴頓就搵到兩款抵買嘅 Soundbar ,平計可以喺屋企玩模擬環繞聲。

    171efd95b32134caf48fa37c58cc7fc1ec047a12.jpg

    雲端服務是近年微軟大力發展的業務之一,她們剛剛就公布將 OneDrive 連結到 Xbox Music 服務,用家只要將音樂上傳,歌曲會自動加到 Xbox Music 的播放表,隨時在其他電腦或手機上播放。

    用家只要登入 OneDrive,將歌曲放到 Music 資料夾,只後登入 Xbox Music 服務(在 PC 或手機均可),便會見到歌曲自動出現在「Collection」之中,用戶可以使用瀏覽器、Windows 8 PC、Windows Phone 8.1 及 Xbox 360 Xbox One 來播放。現時支援的音樂格式包括 MP3、M4A(AAC)及 WMA,已認購 Music Pass 的用戶會額外多 100GB 的儲存空間,免費用戶亦有 15GB,最多可以上傳 50,000 首歌曲。不過目前唯一不足是,Xbox Music 未有 iOS 及 Android 版本。

    另外,提提大家 OneDrive 基本提供 15GB 空間,但只要介紹朋友使用,每介紹一個可以多 500MB,上限 5GB。而在手機安裝 OneDrive 後,啟用相片備份又可以額外取得 3GB 空間,換言之可以將容量提升到 23GB,如果單純存放 MP3 這個容量,對大部分用家都應該足夠了。

    來源:Xbox

    相關文章