更多

    打機唔怕畀人「屈機」 5G 幫到你幫到你

    Martin M
    Martin M
    認為流動影響生活,生活也因為流動因而豐富。

    超特別 OnePlus 8T Cyberpunk 2077 聯乘款有出位設計

    一向以來只要是 Crossover 產品,大家都會有相當大的興趣,尤其是手機類,不少 Crossover 款式的確設計得相當吸睛。最近就有一款聯名手機極之吸引到筆者的目光,就是 OnePlus 8T Cyberpunk 2077 特夠版。這款新機設計超搶眼,難怪不少朋友搶住買。

    打機唔怕畀人「屈機」 5G 幫到你幫到你

    只要你問小編、即係我,甚至係其他手遊迷打機時有乜感受,個個都一定係答心急時又想贏。雖然打機技巧已有一定功力,但在 4G 年代食過幾次雞之後,還是覺得不夠爽快,經常是「一線之差」而敗,說的是明明出招在先但始終慢人一步,最後當係輸到冇癮啦!最近見到廣告標榜 5G 速度高、反應快,似乎可以助我在手遊界反敗為勝。

    新色夠清新 Sony Xperia 1 II 冰川綠上手試

    Sony 較早前於中國推出新色「冰川綠」版本 Xperia 1 II,在同樣配置中增至12GB RAM,可算是小升級的版本。上星期筆者就收到冰川綠 Xperia 1 II,兼且獲得同時推出的《鬼滅之刃》聯名限定手機殼套裝,那就看看這款限定手機殼與冰川綠 Xperia 1 II 是否合襯吧!

    只要你問小編、即係我,甚至係其他手遊迷打機時有乜感受,個個都一定係答心急時又想贏。雖然打機技巧已有一定功力,但在 4G 年代食過幾次雞之後,還是覺得不夠爽快,經常是「一線之差」而敗,說的是明明出招在先但始終慢人一步,最後當然係輸到冇癮啦!最近見到廣告標榜 5G 速度高、反應快,似乎可以助我在手遊界反敗為勝。

    Round 1:極速下載,即興裝 game 開 game

    朋友急call 組隊食雞,不過手機未裝遊戲,唯有即時download。記得 4G 年代雖然網速唔算慢,不過遊戲安裝檔案實在太大,等到下載完成朋友已經開完局。上星期去 3 香港買 iPhone 12 兼用埋 5G 網絡,咁就要試試 5G 是否夠屈機。

    即場用 5G Download「食雞」(右),大約分零鐘就完成,好過 4G(左)年代「Down 極都 Down 唔完」。

    Round 2:極短時延出招唔輸蝕

    先前講小編之前打手遊時,試過很多次這樣的情況:明明出招在先,但結果被對手捷足先登。問過玩開電競的朋友,原來這個情況同時延問題大有關係。什麼是時延?如以手遊術語來說,即是由撳掣出招至對方接招的時間。5G 網絡時延極短,講得直接一點,即是一出招,對方立即中招,雖然並非必勝,但至少不會輸蝕,信心即時返嚟。

    數字顯示,5G 的時延較4G 短得多,更適合打手遊。
    數字顯示,5G 的時延為 9ms,較 4G 短得多,更適合打手遊。

    Round 3:搭港鐵睇串流遊戲片段更清楚流暢

    作為一個 Game 迷,除了實戰,資料搜集也很重要。平日搭港鐵經常去 YouTube 睇新遊戲介紹同遊戲攻略,補習一下,知己知彼嘛。以前 4G 網絡用手機睇片,畫面質素尚可接受,不過每當要回帶重溫,又或者「飛片」去重點時間,等待緩衝「慢慢Load」的情況總是令人焦急。估不到在 5G 年代,情況完全不同,好似喺出名多人嘅旺角同太子站播片,畫面超清之餘又沒有窒格,最重要是將時間軸拉來拉去,幾乎放手即播,「飛片」睇重點就唔需要左等右等。

    聽說播片最能考驗網速威力,用了 5G 網絡,即使在旺角往太子的港鐵車廂內將時間軸拉來拉去「飛片」也幾乎不用等緩衝。

    【5G 寶典】夠速度夠反應更要有全面覆蓋支援

    睇完小編講用5G打手遊幾勁幾有幫助都好,其實有全面覆蓋才更有用。3香港目前5G網絡已達99%全港覆蓋,由常到的地方,甚至不同地點的角落都可以用得到。到底如何可以達至如此廣泛覆蓋?不如等小編同大家解構一下。

    重耕 B1 (2.1GHz) 頻譜提供廣泛 5G 覆蓋

    香港的流動通訊網絡於 3G 及 4G 年代均以短時間達成全面覆蓋,原來這些完善的覆蓋是 5G 年代發展的重要基石。網絡商只需於基站作簡單硬件及軟件升級,即可重耕 4G 使用的 B1 (2.1GHz) 頻譜,以 N1 (2.1GHz) 頻譜為用戶提供 5G 服務。就連最棘手的室內覆蓋都可以極速搞定。各大網絡商之中,3 香港就於極短時間內完成 B1 (2.1GHz) 頻譜重耕,以 15MHz 專屬頻譜為客戶提供 5G網絡99%全港覆蓋的服務。

    兼備 N78 (3.5GHz) 頻譜為高人流地帶擴容

    另外,大家應該對黃金頻段 N78 (3.5GHz) 有所聽聞,但為何忽然由 N1 (2.1GHz) 去提供 5G 服務?由於以目前市場上的器材及技術來說,透過重耕 B1 (2.1GHz) 頻譜以提供廣泛的 5G 覆蓋,為最可行及最有效率的方案,而通常 N78 (3.5GHz) 頻譜將優先鋪設於人流及數據流量密集地帶。以 3 香港為例,現時於最高人流的 20% 地點正以N1 (2.1GHz) 同 N78 (3.5GHz) 雙頻段提供 5G 服務。按照 5G 用戶的遞增,N78 (3.5GHz) 的覆蓋將會更好地提供網絡的擴容,以確保更多用戶可使用 5G 的高速體驗。

    15MHz 專屬 5G 頻譜,5G 體驗更佳

    有電訊商則利用動態頻譜(DSS)技術,將 4G 及 5G 兩個制式共用於同一段頻譜之上。雖可同時照顧 4G 及 5G 用戶,但原來這方法未能最有效用盡珍貴的頻譜資源。故此,3 香港選擇以 15MHz 專屬頻譜提供 5G 服務,目的要令客戶可以明顯地感受到 5G 所帶來的優勢,無論在速度或覆蓋率方面都能夠兼顧。

    【出機必讀】出最新機王12,月供價低至$54按此

    您會感興趣的內容

    相關文章