更多

    真.個唱

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    DJI Pocket 2 雲台相機正式發佈

    DJI 較早前已預告於 10 月 20 日晚會有新機面世,之前盛傳是新一代的 OSMO Pocket,終於在昨晚正式發佈,一如所料是 Pocket 系新機,不過型號就飛走了 OSMO,就咁簡簡單單的叫 Pocket 2. 事隔兩年再推後繼機種...

    Insta360 新機預告片疑似 360° cam?

    年頭 insta360 推出了一部玩味甚重的運動相機 ONE R,之後亦推出了不少配件,來到年尾,insta360 又有新機,話說剛剛即 10 月 19 日晚上,insta360 於自己的 YouTube 頻道釋出一條短片,預告於下星期會有「Next Camera」。

    FUJIFILM instax SQUARE SQ1 超簡易自拍「方像」

    Fujifilm 剛推出新的方型即影即有相機 instax SQUARE SQ1,主打簡單易用,配合自拍模式,就更易影到清晰的自拍照。

    編者曾在其他地方講過本地同台灣嘅 online show ,其實日本都有唔少同類演出,其中一個令編者覺得好特別嘅,就係 7 月中日本創作女歌手 Aimyon 愛繆嘅 live concert ,由於當時東京疫情都幾嚴重,原本佢 10 月舉行嘅演唱會都受影響而取消,不過愛繆就響7月頭突發舉行咗一場 “ 風とリボン ” ( 風與絲帶 )嘅「個唱」。

    當日佢如常響一個表演場地演唱,但當鏡頭 pan 到觀眾席,就會見到現場係完全無人,只得佢一個企響台上攞住結他獨彈獨唱(當然仲有工作人員啦!),雖然無現場反應、無觀眾互動、無歡呼聲,不過愛繆依然落力演出。

    日本創作女歌手Aimyon愛繆之前搞咗個突發「個唱」“風とリボン”。鏡頭由愛繆身後影出去,就會見到除咗錄影嘅工作人員之外,成個場地係空無一人㗎。
    日本創作女歌手 Aimyon 愛繆之前搞咗個突發「個唱」 “風とリボン” 。鏡頭由愛繆身後影出去,就會見到除咗錄影嘅工作人員之外,成個場地係空無一人㗎。

    其實當現場有好多觀眾、粉絲時,歌手會好興奮但又會好緊張,相反企響一個無觀眾嘅台上,感覺又會係點呢?編者無咁嘅機會去感受,睇返愛繆差唔多 50 分鐘嘅演出,總共換咗兩次結他,絕無欺場求其,不過中途都唔記得咗跟住要唱邊首歌,即係話就算無觀眾在場,嗰種空洞、無反應嘅虛空感都會帶嚟另一種壓力,不過今次話晒都係第一次,網上又有咁多觀眾、粉絲睇住直播支持,最終都順利完成呢個「個唱」。

    得愛繆一個響台上「獨彈獨唱」,既無 band 又無和音,咁嘅演唱應該都無乜幾何喇!
    得愛繆一個響台上「獨彈獨唱」,既無 band 又無和音,咁嘅演唱應該都無乜幾何喇!

    編者唔係愛繆嘅粉絲,只係間唔中聽下佢嘅歌,不過今次搞個無現場觀眾嘅 live concert ,都算好有 heart ,當然有 sponsor 係最重要嘅推力啦!可惜愛繆官方頻道已經收起咗段 live 片,想重溫嘅話可以上網試吓搵「愛繆風與絲帶」嘅。

    * * *

    另外一個極受注目嘅,就係由椎名林檎帶領嘅東京事变今年復出,原本預定舉行嘅演唱會,當然又係因疫情而取消,不過佢哋原本預咗響 7.24 亦即係東京奧運開幕日嘅特別演出,就變成一場無觀眾嘅演唱會,佢哋唱咗20首歌,仲錄起咗現場嘅演出成為「 東京事変 2020.7.24 閏 vision 特番 ニュースフラッシュ 」,響上星期六即 9.05 晚 19:00 , 於日本 PIA LIVE STREAM 、 ZAIKO 、 WOWOW 幾個平台直播, 今次仲開放比全世界粉絲買飛去睇, 價錢係 ¥2,222 。

    唔止咁喎,除咗當晚直播之外,東京事变仲搞咗四場戲院播映呢個演唱會,分別係 9.05 、 12-14 呢四日,粉絲可以買飛響大銀幕睇,比起響屋企睇住個芒或手機當然就震撼得多啦,可惜今次香港粉絲就無得入場睇喇!

    今年復出嘅東京事变,將原定東奧嘅特別演出變成無觀眾嘅演唱會,仲玩錄影直播同埋入戲院睇𠻹。
    今年復出嘅東京事变,將原定東奧嘅特別演出變成無觀眾嘅演唱會,仲玩錄影直播同埋入戲院睇𠻹。

    您會感興趣的內容

    相關文章