更多

    電車再 GO !!

    Alan Ng
    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    DJI Pocket 2 雲台相機正式發佈

    DJI 較早前已預告於 10 月 20 日晚會有新機面世,之前盛傳是新一代的 OSMO Pocket,終於在昨晚正式發佈,一如所料是 Pocket 系新機,不過型號就飛走了 OSMO,就咁簡簡單單的叫 Pocket 2. 事隔兩年再推後繼機種...

    Insta360 新機預告片疑似 360° cam?

    年頭 insta360 推出了一部玩味甚重的運動相機 ONE R,之後亦推出了不少配件,來到年尾,insta360 又有新機,話說剛剛即 10 月 19 日晚上,insta360 於自己的 YouTube 頻道釋出一條短片,預告於下星期會有「Next Camera」。

    FUJIFILM instax SQUARE SQ1 超簡易自拍「方像」

    Fujifilm 剛推出新的方型即影即有相機 instax SQUARE SQ1,主打簡單易用,配合自拍模式,就更易影到清晰的自拍照。

    早前編者點樣「睇咗當去咗」日本旅行, 咁啱 Microsoft 又提供咗另一個好
    方法,同樣可以「遙距旅行」,不過呢個方法就唔係人人都咁易做到,話說響之前嘅 Tokyo Game Show 2020, 雖然係用咗 online 模式開 show ,但
    都好有睇頭吓,其中《 Flight Simulator 2020 》出咗個大型更新,當中新增及更新咗日本多個城市、機場等等嘅景點,等你可以用高空嘅鳥瞰式角度去日本「旅行」,不過大前題係你要有返部咁上下勁嘅電腦,仲要「識得」揸飛機先得囉!

    呢個並非平行時空嘅方法,同用 live cam 睇住實時嘅變化好唔同,但係只要睇過佢嘅超高精細度畫面嘅話,感覺都好震撼吓,同你真係搭飛機咁望落去相差無幾,可想而知真實度有幾高,最重要係你想揸去邊睇咩景都可以自己話事吖嘛。

    除咗飛機,另一隻編者好關注嘅大作,就係「電車」喇,講緊嘅唔係香港嘅「叮叮」嗰種電車呀,而係日本嘅「電車」即係鉄道呀!估唔到當年編者好沉迷嘅《 電車でGO! 》,竟然響今年 2020 年「復刻」!Game 名叫《 電車でGO!! はしろう山手線 》,中文意思係「電車GO!!在山手線上走行吧」。

    初代(左)同2020新版嘅畫面比較,畫面靚咗好多就梗㗎喇, 連好多變化位都無漏㗎。
    初代(左)同2020新版嘅畫面比較,畫面靚咗好多就梗㗎喇,
    連好多變化位都無漏㗎。

    經過十幾年嘅進化,日本嘅電車、駅站、月台等當然都有好多變化,而響game 入面除咗畫面超靚之外,亦加入咗新嘅電車型號同月台,而一啲detail位如月台加裝咗電動閘欄、等車嘅人掛住睇手機等等,都一一響新版入面見到;唔止咁,《 電車でGO!! はしろう山手線 》會有PS4同Switch兩個版本,而響官方嘅發佈影片中,仲示範咗用PSVR嘅玩法,等你真係好似坐上司機位咁揸電車,齋睇已經勁興奮喇!確實.絕對.十分令人期待!

    如果未玩過甚至未聽過、未見過《 電車でGO! 》嘅話,唔緊要… 家陣都可以用手機感受下初代《 電車でGO! 》嘅,只要按以下連結就可以試玩,當然畫面唔似得現時咁華麗㗎喇,你就當係玩 8-bit game 咁體驗一下囉,如果係「老司機」嘅話,就可以懷緬吓當年「揸電車」嘅情懷喇!

    《 電車でGO!! はしろう山手線 》 PS4 版會響今年 12.03 發売, 價錢係¥7,800,而 PS Store 嘅 Download 版價錢就貴少少要 ¥8,500 ,唔知到時會唔會有手掣配埋,有就真係爽 YY 喇!至於 Switch 版就未有消息,不過到時 PS5 都出咗喇喎…… 其實編者唔單止沉迷《 電車でGO! 》,另一款揸巴士嘅《東京巴士案內》都好好玩㗎,唔知幾時到佢復刻呢?

    有得玩返初代《電車でGO》喎,身為電車粉 當然要過下手癮啦!
    有得玩返初代《電車でGO》喎,身為電車粉
    當然要過下手癮啦!

    官方網頁
    官方發佈會影片
    初代《電車でGO!》試玩

    您會感興趣的內容

    相關文章