更多

    結業潮

    Alan Ng
    《PCM》副總編輯 @Plug Media

    限聚令放寬,食肆、娛樂場所響有限制情況下回復營業,大家都等咗好耐,終於可以夜晚出街食飯、可以入戲院睇戲、可以有返啲人生樂趣,唔使淨係留響屋企好似困獸鬥咁,疫情期間不禁令人覺得,原來呢啲咁簡單嘅嘢,竟然響呢個世代會變得咁唔容易。

    雖然戲迷們可以開開心心咁入返場睇戲,但好可惜亦有戲院因為敵不過疫情而要離場,講緊嘅就係伴隨香港人成長嘅 UA 院線,響上個禮拜一即係 3.08 ,響網上同埋旗下院線貼出公告宣佈全線結業……其實響結業前一日,已經有人響社交平台話打唔通 UA 嘅熱線引起懷疑,隨即亦有傳媒跟進,令到結業傳聞成為熱話,估唔到第二日官方就正式證實咗結業嘅事實,當日響 UA 院線門口貼出通告,話因「疫情及長期的經營壓力」而導致全線結業,而且仲話「這絕對是一個痛心及艱難的決定」,並感謝顧客及同事嘅鼓勵、支持,最後更表明已啟動清盤程序。

    UA
    03.08響UA戲院門口貼出通告,宣佈結業嘅消息。

    UA 正式結束 36 年嘅戲院業務,以後只能成為香港人嘅回憶。的而且確,響疫情期間有好多行業都唔易捱,特別係佔地多嘅行業,戲院、酒樓、健身中心等等,零收入又未必有資助,白交咁貴嘅租金,當然係倒水咁倒,入不敷支啦,能夠捱到今時今日都算係咁喇。

    *    *    *

    除咗 UA 戲院結業,早一日都有一間香港知名嘅影音器材店結業,就係華仁會喇,相信就算係唔係影音發燒友應該都會聽過呢個名,佢哋響社交平台嘅專頁公佈,因為「租約期滿結業清貨」,清貨活動會去到 4 月 15 號,仲話「期待與您們有機會再次見面!」好!一定會等你嘅!

    華仁會都係香港影音器材嘅中流砥柱, 好多 影音發燒友去旺角掃場點都會去逛逛嘅。
    華仁會都係香港影音器材嘅中流砥柱, 好多
    影音發燒友去旺角掃場點都會去逛逛嘅。

    編者覺得今日因為咁嘅時勢而結業都好無奈,不過我信有實力嘅話,他朝一定能夠東山再起!

    您會感興趣的內容

    相關文章